Een thuisbatterij is een ideale aanvulling op je zonnepanelen. Je slaat er de overtollige energie die je overdag produceert mee op voor nachtgebruik of momenten dat de energieproductie laag is, waardoor je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Bovendien verlaag je er je energierekening mee én verklein je je ecologische voetafdruk.
De populariteit van deze duurzame opslagmethode wordt steeds groter, en zo ook het assortiment. De meest recente toevoeging in het rijtje? Zoutwaterbatterijen!
Wat is een zoutwaterbatterij?
Een zoutwater thuisbatterij, ook bekend als een zoutwaterbatterij, is een type energieopslagsysteem met twee compartimenten: één gevuld met zout water en één gevuld met zoet water. Wanneer die elkaar raken, wordt er elektriciteit gegenereerd. Tijdens het opladen van de batterij worden het zoute en zoete water opnieuw van elkaar gescheiden, waarna je de opgeslagen energie later kan gebruiken.
Zoutwaterbatterij vs. alternatieve thuisbatterijen
Zoutwaterbatterijen en alternatieve batterijen, zoals lithium ionbatterijen en loodzuurbatterijen, dienen beiden als energieopslagsystemen. Het grote verschil zit in de gebruikte materialen, levensduur, veiligheid en kosten.
Elektrolyt
Een zoutwaterbatterij maakt gebruik van zoutwater als elektrolyt, terwijl lithium ionbatterijen en loodzuurbatterijen vaak organische of anorganische chemicaliën bevatten. Daardoor zijn zoutwaterbatterijen milieuvriendelijker.
Levensduur
De levensduur van een zoutwaterbatterij is over het algemeen langer dan die van alternatieve thuisbatterijen. Ze zijn 100% ontlaadbaar en kunnen honderden tot zelfs duizenden oplaadcycli doorstaan. Pas na 5.000 keer opladen is er sprake van zo’n 30% minder opslagcapaciteit.
Veiligheid
Zoutwaterbatterijen staan gekend om hun veiligheid. In tegenstelling tot andere batterijtypen, bevatten ze geen zware of brandbare metalen en giftige stoffen, wat de veiligheid bij gebruik en afvalverwerking verbetert. Let wel op, een zoutwaterbatterij is een redelijk lichte thuisbatterij en dus niet bestand tegen hoge stroompieken. Zet je vaak de vaatwasmachine, de oven en de wasmachine tegelijk aan? Zorg dan dat je systeem hierop aangepast is.
Kosten
Hoewel de initiële kosten van zoutwaterbatterijen mogelijk hoger zijn dan die van alternatieve thuisbatterijen, zijn ze op lange termijn kosteneffectiever vanwege hun langere levensduur en lage onderhoudsvereisten. Reken op zo’n €0,11 per kWh.
Welke thuisbatterij kies ik?
De keuze voor een type thuisbatterij is steeds een persoonlijke beslissing die afhangt van verschillende factoren, waaronder energiebehoeften, budget, ruimte, installatiegemak en gewenste functionaliteit.
Overweeg dus steeds het volledig plaatje. Heb je beperkte energiebehoeften en wil je een batterij met een lange levensduur? Dan is een zoutwaterbatterij doorgaans een goede keuze.
Heb je eerder een hoog piekvermogen nodig en doe je graag beroep op gevestigde technologie, kies dan voor loodzuurbatterij.
Meer interieur- en (ver)bouwinspiratie op onze blog
Wil je meer tips, trends en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.