Sta je op het punt om een oude woning te kopen of is je huidige aan vernieuwing toe? Een getal plakken op een (totaal)renovatie is geen makkelijke opgave. Daarom geven we je graag enkele tips om een ruwe schatting te maken. Haal je rekenmachine maar boven!
Schets het totaalplaatje
Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Doe dan vanaf het begin een beroep op een expert die het totaalplaatje kan schetsen en een neus heeft voor verborgen gebreken. Laat je bij het bezichtigen van een woning bijstaan door een bouwexpert. Die kleine investering is zeker de moeite waard om grote onvoorziene werken en kosten te voorkomen.
Hoeveel kost het om je energieprestatie te verbeteren?
Een energieprestatiecertificaat (EPC) is verplicht bij de verkoop van een woning. Hierop lees je niet enkel hoe energiezuinig de woning is. Je vindt er ook een ruwe kostenraming van de werken die je moet uitvoeren om de energieprestatie te verbeteren én tips om energie te sparen.
Ook als je geen woning (ver)koopt kan je het certificaat aanvragen bij een energiedeskundige. Tip: vraag offertes op bij verschillende energiedeskundigen en bespaar overbodige kosten.
Ontvang onafhankelijk advies van het energiehuis in je buurt
Foto: Pedro Miranda – Unsplash
Voor extra advies kan je met je energieprestatiecertificaat naar een energiehuis in je buurt. In de Vlaamse onafhankelijke advieshuizen kan je terecht met vragen over renoveren en het energiezuiniger maken van je woning.
Raad van een architect
Bij sommige renovatiewerken ben je verplicht om een architect in te schakelen. Een extra kost? Inderdaad, een architect berekent zijn ereloon op basis van het aantal werkuren of vierkante meter, of rekent een procentueel bedrag aan.
Toch is zijn hulp soms meer dan welkom. Een architect helpt je bij de kostenraming van de werken en de realisatie van je plannen binnen je budget. Het werk van een architect is dus zeker niet te onderschatten.
Een ruwe schatting per ruimte
Energie besparen begint bij isoleren. Neem de zwakke punten van je woning onder handen. Vaak zijn die het dak, de muren en ramen. Daarnaast creëer je een energiezuinig en gezond binnenklimaat door een goede ventilatie, verwarming en boiler te voorzien. Maak een ruwe schatting van de kostprijs van ieder renovatiewerk door offertes bij verschillende experts op te vragen en die te vergelijken.
Op de (ver)bouw- en interieurbeurzen Bis, Bouw&reno en Wonen kan je gemakkelijk honderden regionale en kwalitatieve verdelers vergelijken. Je maakt er bovendien kennis met de nieuwste technieken en ontvangt er gratis advies over o.a. energiezuinig (ver)bouwen met een architect en premies. En dat allemaal op één plek!
Vergeet je premies niet
Je woning grondig renoveren kan enkel maar aangemoedigd worden. Daarom geeft o.a. de Vlaamse overheid je graag een duwtje in de rug. Voor allerlei renovatiewerken en energiezuinige investeringen valt een premie te rapen. Stroop je mouwen op en grijp die premies met beide handen!
Vind meer (ver)bouwnieuws & -tips in onze blogposts
Wil je meer tips en tricks voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.