Drinkwater wordt alsmaar duurder, terwijl regenwater gratis uit de lucht valt. Wist je dat je zo’n 50% van je totale drinkwaterverbruik kan inruilen voor regenwater? Ontdek hoe jij op een milieuvriendelijke manier bespaart op jouw drinkwaterfactuur.
De voordelen van een regenwaterput
Een regenwaterput plaatsen levert je tal van voordelen op. Zo kan je het regenwater dat je erin opslaat, op diverse manieren inzetten. Binnenshuis kan je regenwater hergebruiken voor het schoonmaken, het doorspoelen van het toilet of voor de wasmachine. Buitenshuis voor het wassen van de auto en het besproeien van de tuin. Op die manier bespaar je tot de helft op je waterfactuur en verdient die investering zichzelf terug.
Verder helpt een regenwaterput jou om slim om te springen met water. Een must, gezien het klimaat verandert. Lange droge periodes en zware regenval komen vaker voor. Met een regenwaterput kan je wateroverlast voorkomen. Het regenwater dat in je regenput terechtkomt, hoeft immers niet langs de riolen weg te vloeien. Zo vermijd je dat op regendagen de riolering overstroomt. In een moeite buffer je regenwater om te gebruiken tijdens droge periodes. Zo leg je dan weer minder beslag op de schaarse drinkwatervoorraden. Duurzaam bezig!
Mooi meegenomen: je huishoudelijke toestellen, zoals je wasmachine, verslijten minder snel wanneer je regenwater gebruikt. Dat komt omdat regenwater doorgaans minder kalk bevat dan kraanwater.
De nadelen van een regenwaterput
Heeft een regenwaterput ook nadelen? Het gaat eerder over voorwaarden en beperkingen. Zo heeft een regenwaterput ruimte nodig. Als je kiest voor een regenwaterput of kunststof regenwatertank, moet je een tuin hebben. Verder moet de grond geschikt zijn voor het nodige graafwerk. Dat is niet altijd het geval. Het alternatief is om een waterreservoir in huis te plaatsen.
En dan is er nog het prijskaartje. Een regenwaterinstallatie kost zo’n 1.000 à 2.500 euro. Om je investering zo snel mogelijk terug te verdienen, kijk je uit naar een effectief maar betaalbaar regenwatersysteem.
Goed om te weten: zowat alle Vlaamse gemeenten delen subsidies uit voor de plaatsing van een regenwaterput. Bekijk de website Premiezoeker.be of ga eens langs bij je gemeente om alle premies en voorwaarden te weten te komen.
Tot slot heeft een regenwatersysteem onderhoud nodig. Je kiest best voor een onderhoudsarm systeem. Een jaarlijkse inspectie is sowieso een goed idee. Dat kan je zelf doen, of door een deskundige laten uitvoeren.
Hoe groot moet je regenwaterput zijn?
De grootte van de regenwaterput wordt bepaald door de wetgeving. Verbouw je een huis of koop je een nieuwbouwwoning in Vlaanderen? Dan moet je vandaag de dag verplicht een regenwaterput installeren van minstens 5.000 liter. Hoe groot je dak is, maakt daarbij niet uit. Maar daar komt in 2023 nog verandering in.
Verplichte regenwaterput
Vanaf oktober 2023 kijkt men ook naar de grootte van het dak. Is je dak kleiner dan 80 m², dan volstaat een regenwaterput van 5.000 liter. Maar is je dak groter dan 80 m², dan moet je een regenwaterput van minstens 7.500 liter voorzien. En bij een dak van meer dan 120 m², moet je een put van 10.000 liter steken. Verder wordt ook de grootte van de verplichte infiltratievoorzieningen uitgebreid.
De verplichting geldt niet alleen bij nieuwbouwwoningen, maar ook voor wie grondig verbouwt of werken uitvoert aan afval- en regenwatervoorzieningen. Renoveer je dus enkel je gevel of je dak? Dan moet je geen regenwaterput installeren. En kan er om praktische redenen geen regenwaterput of infiltratievoorziening aangelegd worden? Dan zal je daar ook niet toe verplicht worden.
De nieuwe regels gaan in vanaf 2 oktober 2023, en gelden voor vergunningsaanvragen en meldingen die vanaf dan worden ingediend.
Mogelijk is het interessant voor jou om een grotere regenwaterput te plaatsen dan wettelijk nodig is. Benieuwd welke regenwaterput perfect aansluit bij je noden? Bereken dan jouw ideale regenwaterput op de website Groenblauwpeil.be.
Opgelet: Informeer altijd bij je gemeente of je een vergunning nodig hebt voor je regenwaterput.
Hoe werkt een regenwaterput?
Een regenwaterput wordt onder je gazon of oprit geplaatst. Het regenwater komt via je dak, dakgoten en afvoerpijpen in de regenwaterput terecht. Via een pomp wordt het water naar aftappunten in huis gevoerd, waar je het kan gebruiken.
Hoe wordt het regenwater gefilterd?
Om regenwater van goede kwaliteit te kunnen gebruiken, moet het water goed gefilterd worden met een voorfilter en een nafilter. De voorfilter houdt bovenaan de put het grofste vuil tegen. De rustige toevoer en drijvende aanzuigleiding zorgen ervoor dat er geen kleine vuildeeltjes aangezogen kunnen worden. De nafilter zit tussen de pomp en de verschillende aftappunten. Actieve kool filtert geurtjes en kleuren uit het regenwater.
Welke regenwaterput kiezen?
Kies je best een betonnen regenwaterput, of een in kunststof? Die keuze hangt onder meer af van hoe zwaar de put belast gaat worden. Zo zijn betonnen regenwaterputten erg zwaar en sterk, waardoor de tank minder gevoelig is voor opwaartse druk van grondwater. Ze zijn doorgaans goedkoper dan regenwaterputten in kunststof en worden kant-en-klaar geleverd. Kunststoffen regenwaterputten hoeven dan weer niet met een kraan geplaatst te worden en zijn wat duurzamer.
Voor welk type regenwaterput je ook gaat, je haalt best meteen een compleet regenwatersysteem (inclusief pompsysteem, filter, hulpstukken …) in huis. Zo hoef je je achteraf geen zorgen te maken.
Waar plaats je je regenwaterput het best?
Kies je voor een dompelpomp of een zelfaanzuigende pomp? Ga je voor een omschakelsysteem, waarbij je automatisch overschakelt op kraantjeswater als er niet voldoende water in de put is? Laat je adviseren door een specialist. Die kan ook de installatie van je regenwaterput voor zijn rekening nemen. Geen overbodige luxe, want daarbij moet er rekening gehouden worden met opbouwschachten, ophogingen en filters. Een klus voor een pro dus!
Vind meer tuin- en wooninspiratie in onze blogposts
Wil je meer tips, trends en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.