Een nieuw jaar brengt naar goede gewoonte enkele wijzigingen met zich mee. In 2021 verlaagde het BTW-tarief voor totale afbraak en heropbouw, werden we gemotiveerd om onze woningen energiezuiniger te maken dankzij allerlei premies én wuifden we de veelbesproken terugdraaiende teller uit. Benieuwd naar wat 2022 ons te bieden heeft? Wij geven je graag een overzicht.
Dit verandert voor wie een woning koopt in 2022
Registratierechten in 2022
Door de stijgende woningprijzen wordt het voor velen, waaronder jonge gezinnen, moeilijk om een eerste of enige eigen woning te kopen. Investeerders daarentegen vinden wel hun weg in de woningmarkt. Om het evenwicht in de markt terug recht te trekken heeft de regering beslist om het verkooprecht, beter bekend als de registratiebelasting, vanaf 1 januari 2022 te wijzigen in het voordeel van de kopers van een enige eigen woning. Bij de aankoop van een enige eigen woning verlagen de registratierechten van 6% naar 3%. Bij een ingrijpende energetische renovatie (IER) of sloop en heropbouw betaal je nog 1% i.p.v. 5% aan registratierechten. Wie een tweede eigendom aankoopt in 2022 betaalt voortaan 12% i.p.v. 10%.
Verplichte schatting in 2022
Vanaf 2022 moet je verplicht de waarde van de aangekochte woning laten schatten voordat je een hypothecaire lening afsluit. Banken kunnen nog t.e.m. december 2021 het kredietbedrag bij een hypothecaire lening baseren op de aankoopprijs van de woning. Dit betekent dat als je meer biedt dan de objectieve waarde van de woning, je in 2021 voor de hele aankoopprijs een lening kan afsluiten.
Voor wie in 2022 een woning koopt, geldt een andere regel. Het kredietbedrag bij een hypothecaire lening wordt dan bepaald op basis van de geschatte waarde van de woning i.p.v. de aankoopprijs. Wie dus een hoger bod uitbrengt dan de geschatte waarde, moet een deel van de aankoopprijs zelf ophoesten.
Foto: Laurence Katz – unsplash.com
Maar er is ook goed nieuws, want de verplichte waardebepaling zal ervoor zorgen dat de fors gestegen prijzen van huizen en appartementen opnieuw naar een ‘normaal’ niveau zullen gaan. Zo ziet 2022 er voor de kopers van een eerste woning een pak rooskleuriger uit.
Woning renoveren of bouwen in 2022
Vereenvoudigde renovatiepremie
Renoveren vergt niet enkel veel tijd en energie, maar ook administratievaardigheden. Op welke premie(s) je een beroep kan doen, moet je vaak té lang uitzoeken. Met een vereenvoudigde renovatiepremie maken we in 2022 een einde aan een kluwen van premies. Eén loket voor de aanvraag en uitbetaling van de renovatie- en energiepremies zal het voor de burgers met (ver)bouwplannen veel overzichtelijker en gebruiksvriendelijker maken.
Foto: Laurence Katz – unsplash.com
EPB-eisen in 2022
Net zoals in 2021 worden ook de EPB-eisen in 2022 strenger, want we staan namelijk een jaar dichter bij de klimaatdoelstellingen van 2050. Wie in 2022 een stedenbouwkundige vergunning aanvraagt, een IER uitvoert of renoveert moet aan onderstaande eisen voldoen.
Nieuw S-peil voor nieuwbouwwoning
Het S-peil dat de energie-efficiëntie van de bouwschil uitdrukt mag in 2022 max. S28 bedragen. Voldoet jouw nieuwbouwwoning niet aan deze nieuwe eis, dan kan je de niet-behaalde doelstelling compenseren met een lager E-peil door bijvoorbeeld je dak te isoleren, warmte te recupereren en zonnepanelen te plaatsen.
Nieuw E-peil voor ingrijpende energetische renovaties
Ook het E-peil voor woningen met een ingrijpende energetische renovatie verstrengt. Dien je in 2022 je bouwaanvraag in voor een IER, dan moet je een E-peil van maximum E60 in plaats van E70 behalen.
Energiezuinig wonen in 2022
Door de stijgende energieprijzen denk je best tweemaal na over je verwarmingssysteem en de manier waarop je energie consumeert, produceert en/of recupereert.
In de zomer van 2022 worden de nieuwe nattarieven in het leven geroepen. Hierbij zal je verbruikspatroon een nieuwe doorslaggevende factor zijn op je energiefactuur. Je zal niet enkel betalen voor de afname van de elektriciteit, maar ook voor het moment waarop je die stroom afneemt. Hoe meer je je verbruik verspreidt, hoe minder je het net belast en hoe minder je zal betalen.
Investeringspremie voor zonnepanelen
De Vlaamse regering heeft beslist om de investeringspremie voor zonnepanelen in 2022 te behouden. Die premie werd in het leven geroepen nadat de terugdraaiende teller in 2021 werd verboden. Om de aankoop van zonnepanelen in 2021 toch te blijven stimuleren voorzag de regering een investeringspremie (tot € 1.500). Die premie zouden ze de volgende jaren stelselmatig verlagen. Maar door de grote drukte bij Fluvius vanwege de plaatsing van digitale tellers, liep de planning voor de aankoop van zonnepanelen enige vertraging door. Dit wordt in 2022 dus opgelost door de investeringspremie volledig te behouden.
Vind meer inspiratie in onze blogposts
Wil je op de hoogte blijven van de laatste regelgeving, premies en trends? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol tip, tricks en nieuwtjes uit de (ver)bouw- en interieursector.