Wat is het Vlaams Betonakkoord?

De bouwsector is een grootverbruiker van energie en grondstoffen. Zo’n 38% van de Belgische afvalberg komt uit de bouw en 7% van het globale percentage van de CO2-uitstoot is afkomstig van de productie van cement. De druk om actie te ondernemen, te consuminderen en de ecologische voetafdruk te verkleinen is hoog.

Vlaams betonakkoord

Eind mei 2022 kondigden de Vlaamse Confederatie Bouw, het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor de Bouwnijverheid), GBV vzw (Groen Beton Vert) en de Vereniging van Sloop-, Ontmantelings- en Recyclagebedrijven (VSOR) aan dat het Vlaamse betonakkoord in de maak is. Maar wat houdt dat juist in?

Europese doelstellingen

De doelstellingen van het Vlaamse Betonakkoord sluiten nauw aan bij die van Europa:

  • Tegen 2050 de globale CO2-uitstoot verminderen met 50%.
  • Tegen 2030 het materialengebruik 
    verminderen met 30%.

Om die Europese doelstellingen te halen slaan de 4 partners de handen in elkaar voor een systematische aanpak op Vlaams niveau. Een top-down aanpak waar ze alle relevante partijen aansporen om mee op de kar te springen. 

groen betton vlaams betonakkoord

Foto: Elvir K. – Unsplash.com

Doelstellingen Vlaams Betonakkoord

De doelstellingen van het Vlaams Betonakkoord gaan een stapje verder. Hierbij nemen ze het voorbeeld van onze noorderburen.

  • Tegen 2030 moeten we 50% van de CO2-uitstoot van de productie van beton in Vlaanderen verminderen t.o.v. die van 1990. Onder productie verstaan we o.a. de ontginning, hergebruik van grondstoffen, transport, bouw en installatie.
  • Tegen 2030 moeten nieuwe gebouwen betonnen elementen bevatten die maximaal gerecycleerd of hergebruikt kunnen worden. Ze mogen bovendien geen stoffen bevatten die de recyclage kunnen verhinderen.
  • Tot slot streven we naar 0 kg CO2 per m³ geproduceerd beton in 2050.
Vlaams betonakkoord

Foto: Paul Menz – Unsplash.com

Wat is groen of circulair beton?

Beton is in zo goed als iedere woning te vinden. Het is een samenstelling van cement, zand en water. De productie hiervan is goed voor zo’n 7% CO-uitstoot die we mits enige aanpassing in het bouw- en sloopproces kunnen reduceren. Beton valt namelijk volledig te hergebruiken zonder kwaliteitsverlies, op voorwaarde dat het bij de afbraak in een zuivere vorm vrijkomt. Om dat te kunnen realiseren moet je secundaire grondstoffen zoals gerecycleerd zand, grind of betongranulaat dat vrijkomt bij de sloop van een gebouw gebruiken. En dat is nu al mogelijk!

Hoewel we klaar zijn om beton en andere materialen te recycleren, bleef de golf van circulaire bouw- en renovatieprojecten tot nu toe uit. De nood aan organisatie van die gesloten keten is hoog. Met het project ‘Circulair beton: naar een Vlaams betonakkoord’ zet Vlaanderen een grote stap in de juiste richting.

Op weg naar een circulair Vlaanderen

Minder bouwen of niet bouwen, dat is de ultieme doelstelling. Circulair bouwen is het bouwen van en aan de toekomst, en dat start nu. Van hergebruik van oude materialen tot het uitvinden van modulaire en duurzame bouwmaterialen. Vlaanderen slaat de circulaire weg in en dat pad verkennen we graag samen met jou op bis. Van 8 t.e.m. 16 oktober 2022 kan je vier inspirerende circulaire bouw- en renovatieprojecten ontdekken op bis, bouw- en interieursalon in Flanders Expo in Gent. 

Vind meer (ver)bouwinspiratie in onze blogposts

Wil je meer inspiratie voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top