Wat is een troffelvloer?

Wat je vroeger vaak in winkels, fabrieken of magazijnen zag, zie je nu steeds vaker in iemands keuken, living, gang of badkamer. Met hun naadloze en strakke look hebben gietvloeren een plekje gevonden in moderne woningen. Overweeg je een gietvloer? Dan kan jij kiezen tussen drie soorten: cementgebonden, kunsthars-, of troffelvloeren. In dit artikel kom je alles te weten over de troffelvloer.

Hoe ziet een troffelvloer eruit?

Een troffelvloer, ook wel harsvloer of mortelvloer genoemd, bestaat uit fijngemalen grindkorrels of kwarts en een laag kunsthars. Door deze twee materialen met mekaar te mengen krijg je een stevige, egale vloer met fijne korrels. Je zou het dus kunnen zien als een combinatie van steentapijt en een kunsthars gietvloer. Heeft deze vloer het beste van beide werelden? We zetten de voor- en nadelen op een rij. 

grijze troffelvloer

Foto: Vladimir Vinogradov – Unsplash

Wat zijn de voordelen van een troffelvloer?

De stevigheid van een troffelvloer

Troffelvloeren staan bekend als oerdegelijke, vloeistofdichte en antislip vloeren. Met een maximale dikte van 2mm oogt het fijner dan steentapijt. Dankzij de harde grondstoffen zoals grind of kwarts is de troffelvloer meer krasbestendig dan een kunsthars gietvloer. Ideaal dus voor in een keuken van een klunzige hobbykok, een drukbezochte badkamer of een garage vol gereedschap. 

Plaats voor vloerverwarming

Niets is beter dan thuiskomen in een lekker warm huis. Hoewel deze vloer perfect past in een fris interieur, hoeven je voeten geen kou te lijden. Onder die koele troffelvloer kan je heel gemakkelijk vloerverwarming plaatsen. Heerlijk toch?

Extreem gemakkelijk schoon te maken

In een woning met troffelvloer kan Tante Kaat haar ei vast niet kwijt. Heb je een langharig huisdier, een kind dat kattenkwaad uithaalt of een partner met vuile voeten? Dan is dit de geschikte vloer voor jou.

De kameleon onder de vloeren

Industriële betonlook, maagdelijk wit, gespikkeld, mat of glanzend? Een troffelvloer kent vele gedaantes. Kies de korrelgrootte, kleur en afwerking die bij jouw woning past.

troffelvloer aan zwembad

Foto: Jean-Philippe Delberghe – Unsplash

Vakmanschap

Enkel een echte vakman kan een troffelvloer plaatsen. Het vloeibaar materiaal is niet zelfnivellerend, waardoor een stuk moeilijker te egaliseren is dan bijvoorbeeld een chape. 

Wat zijn de nadelen van een troffelvloer?

Niet voor klussers

Voor de fervente doe-het-zelvers is het laatst genoemde voordeel een nadeel. Het wordt sterk afgeraden om zelf een troffelvloer te gieten als je dit nog nooit gedaan hebt.

Lange plaats- en droogtijd

Zelfs in vergelijking met andere gietvloeren, duurt het lang om een troffelvloer te plaatsen. Reken op 5 dagen plaats- en droogtijd.

Ben je er nog steeds niet uit welke vloer je wilt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van de nieuwste, meest populaire en gesofisticeerde materialen voor je woning. Of breng in het najaar een bezoekje aan bis in Flanders Expo.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top