De ideale keuken bestaat uit mooie, onderhoudsvriendelijke materialen en apparaten die gemakkelijk enkele decennia meegaan. Een geschikte spoelbak die in jouw klassevolle keuken past mag daarin niet ontbreken. Ben jij benieuwd naar welke spoelbakken jouw wensen beantwoorden? Lees dan zeker verder!
Welke spoelbakken bestaan er?
Wie denkt dat het gamma van spoelbakken enkel bestaat uit inox, keramiek, acryl of kunststof heeft het mis. Naast de verschillende soorten materialen zijn er ook drie manieren om je spoelbak te integreren in je keuken: vlakbouw, onder- en opbouw.
1. Opbouw spoelbak
Laten we beginnen met de oudste optie: de opbouw spoelbak. De naam verraadt het al: deze spoelbak is eenvoudig op je werkblad te bevestigen en is bijgevolg zeer budgetvriendelijk.
Of het ook de meest onderhoudsvriendelijke optie is, dat valt te betwisten. De randjes zijn namelijk moeilijker schoon te maken, waardoor de kans op schimmels groter is dan bij andere spoelbakken.
Wil je een relatief goedkope, maar toch stijlvolle spoelbak? Verdiep je dan in de brede waaier aan looks en materialen van de opbouw spoelbak. Er zit vast eentje tussen dat geschikt is voor jouw keuken!
Foto: opbouw spoelbak (Micheille – unsplash)
2. Vlakbouw spoelbak
Wie op zoek is naar een strakke en gebruiksvriendelijke gootsteen vindt vast zijn gading in het assortiment van vlakbouw spoelbakken. De rand van deze wasbak vormt één geheel met het werkblad, waardoor het zeer gemakkelijk proper te maken is.
3. Onderbouw spoelbak
Tot slot is het ook mogelijk om je spoelbak volledig te ‘verstoppen’ in je werkblad. De onderbouw spoelbak wordt voornamelijk bij mooie granieten, houten en volkunststoffen werkbladen gekozen. En dat is heus geen toeval! De spoelbak wordt halverwege of onder het werkoppervlakte bevestigd zodat de randen onzichtbaar zijn en alle aandacht naar je werkblad gaat.
Foto: vlakbouw spoelbak (Callum Hill- unsplash)
Foto: onderbouw spoelbak (Tina Witherspoon – unsplash)
Welke groottes bestaan er?
De standaardmaat voor een enkele spoelbak varieert tussen de 40 cm x 40 cm en 50 x 50 cm. Die oppervlakte kan je vergroten met een anderhalve of dubbele spoelbak of een afdruipgedeelte. Met de extra afwasruimte kom je al snel tot een lengte van 150 cm. Hou dus rekening met je eigen noden, want hoe groter de spoelbak, hoe kleiner het werkblad.
De ergonomische driehoek
Tot slot is de spoelbak een belangrijke hoek in de ergonomische driehoek. Plaats je spoelbak steeds tussen je koelkast en kookplaat. In dé perfecte functionele keuken bedraagt de loopafstand tussen twee punten max. 2 meter. Zo is de kans op morsen en ongelukjes een pak kleiner.
Meer (ver)bouw- en interieurinspiratie nodig?
Wil je meer tips en tricks voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.