Schrikken de steeds stijgende gas- en elektriciteitsprijzen je af? Dan is het tijd om de verschillende alternatieve verwarmingsmethodes op de markt onder de loep te nemen. Wij zetten de verwarmingstechnieken die jouw energiefactuur kunnen terugdringen voor jou op een rij.
1. Condensatiekachel
Een condensatieketel werkt op stookolie of aardgas en is de opvolger van de hoogrendementsketel. Door de rookgassen die ontsnappen bij de opwekking van energie efficiënt te recupereren, heeft een condensatieketel een hoger rendement dan zijn voorloper.
Het grootste voordeel van deze verwarmingsketel is dat het ongeveer 15 jaar meegaat en minder brandstof nodig heeft dan andere ketels die minder warmte vrijmaken. Het lagere brandstofverbruik maakt een verschil op je energiefactuur. Maar uiteraard spelen de huidige gas- of stookolieprijzen hierbij ook een grote rol.
- Opgelet verbouwers: Een condenserende verwarmingsketel heeft een aangepaste rookafvoer nodig. Hierdoor is het soms moeilijk of zelf af en toe onmogelijk om een condensatieketel te installeren in oudere woningen.
2. Biomassaketel
Werk je liever met organische brandstoffen, zoals brandhout, pellets, houtsnippers of zelfs stro? Dan is een CV-ketel op biomassa een ecologisch en goedkoop alternatief. De aankoopkost van een ketel is hoger dan een condensatieketel, maar de brandstof is goedkoper.
Pelletketel
De pelletketel is de meest voorkomende biomassaketel. Pellets zijn zaagsel, houtresten of splinters die samengeperst worden tot korrels. De verwarming functioneert op dezelfde manier als een verwarmingsinstallatie die werkt op fossiele brandstof, maar vergt meer plaats en tijd. De pellets moeten namelijk opgeslagen en aangevuld worden.
Foto: Matt Seymour – unsplash.com
3. Warmtepomp
Een warmtepomp is een ander ecologisch en duurzaam alternatief. Hierbij haal je de warmte uit de natuur/omgeving van je woning. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen: water-water, lucht-lucht, grond-water en lucht-water.
De twee grootste voordelen van een warmtepomp is de lagere CO2-emissie en het hogere rendement. Hoewel de aankoopprijs aanzienlijk hoger is dan bij andere verwarmingsinstallaties zal je door de lagere energiekosten op lange termijn minder betalen. Bovendien is de kans groot dat je recht hebt op een financiële tegemoetkoming van de overheid.
- Wist je dat je de compressor van een warmtepomp kan aandrijven met energie die opgewekt wordt door PV-panelen (zonnepanelen)?
4. Hybride verwarmingssystemen
Tot slot kan je meerdere technieken combineren voor de verwarming van je woning en het sanitaire water, zoals een condensatieketel met een lucht-waterwarmtepomp. Het is een slimme investering als je voldoende budget hebt en nog niet volledig kan overstappen op de energie van een warmtepomp. Op de momenten waarop de warmtepomp onvoldoende warmte haalt uit de omgeving springt de condensatieketel bij. Het grote voordeel hiervan is dat je duurzaam, efficiënt en met de goedkoopste energiebron verwarmt.
Vind meer inspiratie in onze blogposts
Wil je op de hoogte blijven van de laatste innovaties in de bouw- en renovatiesector? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol tip, tricks en nieuwtjes uit de (ver)bouw- en interieursector.