Warmtepomp verplicht bij nieuwbouw vanaf 2025

In 2021 besliste de Vlaamse regering met het klimaatakkoord om tegen 2026 alle nieuwbouwwoningen onafhankelijk te maken van fossiele brandstoffen zoals stookolie en aardgas. Die deadline wordt nu vervroegd naar 2025. In 2022 kwam het eerste verbod op het plaatsen van een nieuwe stookolieketel. Een eerste start van het defossiliseringproces dat nu een versnelling hoger schakelt.

Enkel fossielvrije nieuwbouwwoningen in 2025

De oorlog in Oekraïne voedde de laatste maanden het debat over de onafhankelijkheid van aardgas. Enerzijds moet de overheid het gebruik en de investering in milieuvriendelijke verwarmingstechnieken stimuleren. Anderzijds zag de consument de afgelopen maanden de aardgasprijzen de hoogte in schieten. Het perfecte moment om het versnelde actieplan in gang te zetten, zo besliste de commissie Energie er begin juni 2022 over. 

Verbod op aardgasaansluiting bij nieuwbouw

Die beslissing houdt in dat het verbod op een aardgasaansluiting in een nieuwbouwwoning in Vlaanderen al vanaf 2025 ingaat. Dat daagt ons uit om op zoek te gaan naar andere duurzamere verwarmingstechnieken. Gelukkig bestaan er al veel volwaardige én interessante alternatieve verwarmingstechnieken op de markt. Geen reden tot paniek dus.

Wat met hybride warmtepompen?

De plannen worden omgegooid. Het oorspronkelijke plan om vanaf 2023 (hybride) warmtepompen te verplichten in nieuwbouwwoningen wordt geschrapt. De hybride warmtepomp werd een lange tijd als de perfecte overgangstechnologie beschouwd omdat het zowel werkt op gas als op elektriciteit. Die techniek is nog steeds erg interessant voor wie bijvoorbeeld een warmtepomp heeft maar nog niet volledig klaar is om 100% fossielvrij te verwarmen.

De overgangsfase met hybride warmtepompen wordt dus overgeslagen. Niet-hybride (elektrische) warmtepompen worden vanaf 2025 de norm voor nieuwbouwwoningen.

warmtepomp

Foto: Max Vakhtbovych – pexels

Hoe kan je je voorbereiden?

De versnelde stap richting volledige defossilisering van nieuwbouwwoningen is gegarandeerd een stap in de juiste richting. Voor de consument zijn warmtepompen een kostenefficiënte manier van verwarmen en koelen. Bovendien is het een pak milieuvriendelijker. Toch moeten we rekening houden met mogelijke lange wachttijden voor warmtepompen in de toekomst. 

Vind meer (ver)bouwinspiratie in onze blogposts

Wil je meer inspiratie voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top