Wandverwarming en vloerverwarming zijn twee populaire vormen van stralingsverwarming die steeds vaker worden toegepast in woningen. Hoewel beide systemen gebruikmaken van dezelfde principes van warmteoverdracht zijn er enkele belangrijke verschillen tussen wandverwarming en vloerverwarming die jouw beslissing kunnen beïnvloeden.
Wat is vloerverwarming?
Vloerverwarming is een systeem waarbij buizen met warm water onder de vloer zijn geïnstalleerd. Die buizen zijn aangesloten op een centrale verwarmingsketel of een warmtepomp. Het warme water stroomt door de buizen en geeft warmte af aan de vloer, die op zijn beurt de warmte aan de ruimte afgeeft.
Wat is wandverwarming?
Wandverwarming werkt volgens hetzelfde principe als vloerverwarming, maar in plaats van buizen onder de vloer worden de buizen in de muren geplaatst.
Foto: Billy Jo Catbagan – Unsplash.com
Het warme water stroomt door die buizen en verwarmt de muren, die op hun beurt de warmte aan de ruimte afgeven. Wandverwarming is vooral geschikt voor ruimtes met grote glaspartijen, omdat het de koude luchtstroom die door de ramen naar binnenkomt kan compenseren.
Wandverwarming of vloerverwarming: voor- en nadelen
Welk systeem het meest geschikt is voor jouw woning hangt af van de architectuur en mogelijkheden van je woning en je persoonlijke voorkeur. Weeg de voor- en nadelen af van de twee verwarmingssystemen.
Voordelen van vloerverwarming
- Energiezuinig: de warmte wordt rechtstreeks afgegeven aan de vloer. Hierdoor kan je kosten en energie besparen, zeker in combinatie met een warmtepomp.
- Comfort: de warmte wordt gelijkmatig verdeeld in de kamer waardoor er geen koude plekken zijn.
- Esthetiek: in de kamer zijn er geen radiatoren of andere systemen aanwezig die mee de uitstraling van je woning bepalen.
- Anti-allergenen: vloerverwarming veroorzaakt geen luchtcirculatie, waardoor stof en allergenen zich niet verspreiden.
- Geluidsarm: vloerverwarming werkt geruisloos omdat er geen luchtverplaatsing is zoals bij traditionele verwarmingssystemen.
Nadelen van vloerverwarming
- Installatie: de installatie is vaak tijdrovend en ingewikkeld. De installatie van de buizen onder de vloerbedekking kan vooral een probleem zijn bij bestaande woningen.
- Niet geschikt voor alle vloeren: sommige soorten vloerbekleding, zoals tapijt, zijn niet geschikt omdat ze de warmte tegenhouden.
- Prijs: vloerverwarming is vaak duurder dan traditionele verwarmingssystemen door de materiaal- en installatiekosten.
- Opwarmtijd: de vloer en ruimte warmt meestal trager op dan traditionele verwarmingssystemen.
- Onderhoud: het is moeilijk en duur om problemen op te sporen en op te lossen.
Foto: Mitch Moondae – Unsplash.com
Voordelen van wandverwarming
- Energiezuinig: muren hebben een grote warmte-opslagcapaciteit waardoor je minder energie nodig hebt om je woning warm te houden.
- Comfort: wandverwarming zorgt voor een aangename warmte in de kamer omdat de warmte gelijkmatig vanuit de muren wordt verspreid.
- Esthetiek: wandverwarming zit verborgen in de muren. Dat is vooral handig in kleine ruimtes.
- Anti-allergenen: wandverwarming veroorzaakt geen luchtcirculatie, waardoor stof en allergenen zich niet verspreiden.
- Geluidloos: wandverwarming produceert geen geluid, wat kan bijdragen aan een rustige en vredige omgeving.
Nadelen van wandverwarming
- Installatie: de installatie is vaak ingrijpender dan bij vloerverwarming omdat de sleuven voor de buizen in de muren gefreesd moeten worden.
- Niet geschikt voor iedere woning: wandverwarming is niet geschikt voor slecht geïsoleerde woningen.
- Prijs: wandverwarming is relatief duur om te installeren en aan te sluiten op een boiler of verwarmingssysteem.
- Opwarmtijd: wandverwarming warmt meestal trager op dan vloerverwarming en traditionele verwarmingssystemen
- Onderhoud: het is vaak moeilijk en duur om problemen op te sporen en te repareren.
- Flexibiliteit: omdat het systeem verborgen zit in de muren kan het moeilijk zijn om meubels te verplaatsen of aan te passen zonder het systeem te beschadigen.
Meer (ver)bouw- en interieurinspiratie nodig?
Wil je meer tips en tricks voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.