Voorkom deze 7 fouten bij het plaatsen van gipsplaten

Het plaatsen van gipsplaten is een taakje waar klussers graag hun handen voor uit de mouwen steken. Je hoeft hiervoor niet dé handigste onder alle Harry’s te zijn. De juiste materialen en een goede voorbereiding volstaan. Toch mag je deze klus niet onderschatten. Vermijd deze 7 veelgemaakte fouten bij het plaatsen van gipsplaten.

1. De verkeerde gipsplaat plaatsen

Eerste dingen eerst: verdiep je in de toepassing van de verschillende soorten gipsplaten. In een vochtige ruimte zoals een keuken of badkamer dien je groene vochtwerende gipsplaten te plaatsen. Voor een plafond heb je dan weer 4xABA gipsplaten nodig. 

2. Gipsplaten te vroeg opvoegen

Voeg je gipsplaten pas op als je woning lucht- en waterdicht is. Als je bij een koudere temperatuur of in een vochtige ruimte je gipsplaten voegt, kunnen er later barstjes ontstaan.

3. Te dunne gipsplaten

Besparen op gipsplaten is niet altijd zo’n goed idee. Te dunne gipsplaten zijn kwetsbaarder. Ze buigen sneller door, met risico op afbreking en vervormingen tot gevolg. Het is dus aangeraden om gipsplaten van minstens 12,5 mm dik te kopen. Deze zijn niet enkel steviger, maar ook geluidsdichter. Je buren zullen je dankbaar zijn!

gipsplaat kiezen

Foto: Tima Miroshnichenko – Pexels

4. Ingeklemd(e) wand of plafond

Met een ‘ingeklemd(e)’ wand of plafond loop je het risico op barsten bij vochtigheid of temperatuurverschillen. Voorzie steeds een schaduwvoeg, m.a.w. een brede afgewerkte voeg tussen de gipsplaat en het plafond of een andere bepleisterde muur

gipsplaten voegen

Foto: Ksenia Chernay – Pexels

5. Gaten voor elektrische potjes verkeerd uitsnijden

Verstevig je je wand door een OSB-plaat achter je gipsplaat te bevestigen? Dan bots je waarschijnlijk op deze moeilijke opgave: een gat voor je elektrische potjes op de perfecte plaats boren. Al gauw ontstaat er twijfel of je het gat nu twee centimeter naar links of naar rechts moet boren. Daarom hebben we een tip voor jou! Strijk met een afgevende stift of lippenstift over de randen van het achterliggend gat. Druk je gipswand ertegen en snij d.m.v. de vlekken op de gipsplaat het gat uit de gyproc.

6. Geen primer op gipsplaat

Voordat je de verfroller neemt, breng je best eerst een primer aan. Zo voorkom je kleurverschillen in je definitieve verflaag.

Behangen op gipsplaat

Opgelet: breng ook voor het behangen een primer aan. Het karton van een gipsplaat en het voegproduct zijn namelijk verschillende soorten oppervlakten waarop je lijm moet aanbrengen. Door eerst een primer aan te brengen, voorkom je dat het behangpapier loskomt na een tijd.

7. Voegband verkeerd aanbrengen

Werk de gipsplaten af door ten eerste de voegen te verstevigen met zelfklevende of papieren voegband. Deze breng je op de voegen aan met kleefpasta. Gebruik niet te weinig, maar ook niet te veel voegmiddel. Strijk vervolgens de voegband over de voeg zodat je een egaal, vlak oppervlak krijg zonder luchtbellen

Wil je een perfect resultaat? Werk alle oneffenheden op de hele wand of het plafond weg door een afwerklaag over de volledige oppervlakte uit te strijken. Veel succes!

Vind meer inspiratie in onze blogposts

Wil je meer tips ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol tip en tricks uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top