‘Flanking’, het dragen van broeken die tot aan je enkels komen, mag dan wel de mode zijn, maar geloof ons, water in je kelder heb je liever niet! Ben jij jammer genoeg slachtoffer van vochtproblemen in je kelder? Dan hebben wij de oplossing voor jou. Lees hier hoe jij vocht in je kelder aanpakt.
Wat is de oorzaak van het vochtprobleem?
De mythe dat vochtproblemen enkel in oude gebouwen voorkomt moeten we helaas ontkrachten. Ook in recentere woningen moet je opletten voor vochtproblemen, schimmelvorming en onaangename geurtjes in de kelder.
In een kelder kan de koele vochtige lucht gemakkelijk condenseren op de muren. Het is daarom aangeraden om je kelder voldoende te verluchten om vochtproblemen te voorkomen.
Ontdek je vocht in je kelder. Voer dan onderzoek naar de oorzaak van het vochtprobleem.
Je kelder vochtvrij maken via bepleistering
De meest voorkomende oorzaak van vocht is de toenemende druk van grondwater in periodes met veel neerslag. Hierdoor kan het vocht insijpelen door de vloer en de muren van je kelder.
Bekuiping of kelderdichting is een veel gebruikte oplossing bij vochtbestrijding in de kelder. Er wordt een vochtwerende of waterdichte coating die het opstijgende vocht tegenhoudt op zowel de wanden als de vloer aangebracht. Als je slechts de wanden zou behandelen, zou de druk van het water toenemen en het vocht zich verplaatsen. Het is dus belangrijk om heel de ruimte te dichten met de vochtwerende pasta.
Een extra aandachtspunt is de kimnaad. Deze kwetsbare zone bevindt zich tussen de vloer en muur en kan je extra beschermen met afdichtingsmiddel.
Een kelder bepleisteren is een hele klus. Een juiste aanpak is vereist. Maak voor eens en altijd komaf met vocht in je kelder door een vakman in te schakelen.
Vochtprobleem door lek
Een tweede frequente oorzaak is een lek in de waterleiding, riool- of afvoerbuis. Deze leidingen liggen meestal verborgen. Toch kan je deze oorzaak gemakkelijk herkennen aan het acute probleem en het snelle proces. Een lek kan van de ene op de andere dag voor een behoorlijke hoeveelheid vocht zorgen. Zoek in dit geval het lek of schakel een loodgieter in.
Vochtprobleem met opstijgend vocht aanpakken
Heb je vochtplekken op de muur? Blijf niet bij de pakken zitten. Geef schimmelvorming geen kans en breng je gezondheid niet in gevaar. Schakel een vochtexpert in voor het injecteren van de muren. In geboorde gaten zal hij of zij vochtwerende gel in je muur injecteren. De gel verzadigt de muren, waardoor er een vochtwerende laag gecreëerd wordt.
Ben jij op zoek naar een vakman of meer informatie? Breng een bezoekje aan bis in Flanders Expo en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.