Vloer kiezen: voor iedere stijl, ruimte en budget

Voel je echt thuis in je woning met de vloer die bij je past. Loop je graag met blote voeten op een warme vloer? Of heb je liever strak en duurzaam? Wij geven je een overzicht van enkele van de meest voorkomende vloeren voor iedere stijl, budget en ruimte.

Vinyl of linoleum

Op zoek naar een strakke en goedkope vloer? Dan zijn een vinyl- en linoleumvloer iets voor jou. De twee worden vaak door mekaar gebruikt, maar linoleum is natuurlijker dan vinyl. Het bestaat namelijk voor het grootste deel uit jute, houtmeel, hars en kalksteen. Vinyl daarentegen bestaat uit meerdere lagen kunststof.

Deze vloeren zijn samen met de laminaat- en kurkvloeren de kameleons onder de vloeren. Van betonlook tot houten visgraat. Maar wat onderscheidt deze vloeren van de andere?

Laten we beginnen met de voordelen. Linoleum- en vinylvloeren zijn goedkope maar duurzame vloeren die geschikt zijn voor zo goed als iedere kamer. Daarnaast zijn ze ook een uitstekende warmtegeleider. De ideale keuze dus als je vloerverwarming wilt. Ook mensen met allergieën of gezinnen met kinderen hebben er baat bij, want deze vloeren zijn zeer gemakkelijk schoon te maken.

Vinyl versus linoleum

Qua installatie en onderhoud is vinyl iets gemakkelijker in vergelijking met linoleum. Vinyl is meer bestand tegen vocht en slijtage. Door het dunne laagje lijnzaad wordt de linoleumvloer afgeraden in vochtige ruimtes zoals je bad- of waskamer.

veplichte schatting woning 2022

Foto: Laurence Katz – Unsplash.com

Beide vloeren zijn bestand tegen zware meubels. Maar let wel op, zware meubels kunnen op een dunnere vinylvloer een afdruk achterlaten. Pas ook op voor krassen op de vloer.

Ook op vlak van ontwerp is linoleum beperkter. Vinyl bestaat uit verschillende lagen, waaronder een designlaag. Verschillende kleuren, patronen en reliëf zijn hierdoor mogelijk. Bij linoleum daarentegen is het ontwerp ingebed, waardoor de kleur- en patroonmogelijkheden een stuk beperkter zijn.

PVC vloer

Een PVC-vloer is net zoals een vinylvloer opgebouwd uit meerdere lagen kunststof. Het grootste verschil is de twee buitenste lagen. Bij PVC zijn die harder. Dit zorgt ervoor dat de PVC-vloer steviger en minder flexibel is dan een vinylvloer.

Foto: Walter Lee Olivares de la Cruz – Unsplash

Kurkvloer

Beton- of houtlook? Kurkvloeren zijn op vlak van ontwerp vergelijkbaar met vinyl en linoleum vloeren. Een goed behandelde kurkvloer is dankzij zijn natuurlijke materie een erg duurzame vloer. De kurkvloer blinkt voornamelijk uit door zijn isolerend karakter.  Zowel op vlak van geluid als van warmte. Daarnaast is de vloer erg gemakkelijk in onderhoud. Het past in alle ruimtes en is vochtwerend en vuilafstotend, mits het regelmatig aanbrengen van een beschermende toplaag.

De hoge thermische isolatiewaarde is ook een nadeel. Een kurkvloer is namelijk minder gemakkelijk te combineren met vloerverwarming dan een vinyl of linoleumvloer. 

Een tweede nadeel is de lichtheid van kurk. Zware meubels kunnen een afdruk nalaten in de vloer. Maar door de rekbaarheid van kurk herstelt deze afdruk zich meestal snel.

Laminaat

Tot slot bestaat er nog een andere kunststoffen vloer: de laminaatvloer. Die bestaat uit vier lagen: de decoratieve laag, balans- ,kern- en bovenlaag. Door de samengeperste lagen is het doorgaans dikker en steviger dan een PVC vloer. Een ander verschil is dat een laminaatvloer enkel zwevend gelegd wordt. En daar zit ook juist het grote voordeel: kliklaminaat is verhuisbaar

De decoratieve laag van een laminaatvloer neemt alle mogelijke vormen aan: betonlook, tegelmotief, houtlook of zelfs een visgraatmotief. Het is dus een relatieve goedkope optie voor een mooie afgewerkte en stijlvolle vloer.

Maar wat zijn de nadelen? Op vlak van geluidsisolatie scoort een laminaatvloer minder goed. Hiervoor is een degelijke ondervloer aangeraden. Die ondervloer heeft ook een grote invloed op de thermische isolatie. Wil je het combineren met vloerverwarming? Dan is dat zeker mogelijk met een warmtegeleidende ondervloer

Vind meer inspiratie in onze blogposts

Wil je meer inspiratie voor je woning? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol tip, tricks en nieuwtjes uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST