De Vlaamse regering bereikte op 12 mei 2023 een akkoord over het vernieuwde Vlaams Energie- en Klimaatplan voor 2021 – 2030. Het plan zag het licht in 2019 en dient als stappenplan met concrete maatregelen om tegen 2030 40% minder broeikasgassen tegenover 2005 uit te stoten. Om die uitdagende doelstelling te halen, heeft de regering beslist om extra klimaatmaatregelen in het leven te roepen. Die beslissing heeft ook gevolgen voor (ver)bouwers en eigenaars van (verhuur)woningen.
Afschaffing van premie voor aardgascondensatieketels
De premie voor nieuwe fossiele aardgascondensatieketels loopt eind 2023 af. Door die maatregel bespaart de Vlaamse regering 30 miljoen euro. Een aanzienlijk bedrag dat ze graag aan een andere subsidie spenderen, namelijk die van warmtepompen.
Verlengde premie voor warmtepompen
Een energieverslindende woning renoveren om het energiezuiniger te maken is sinds januari 2023 verplicht. En dat kost voor nieuwe eigenaars vaak handenvol geld. In 2022 besliste de overheid om nieuwe eigenaars een duwtje in de rug te geven door de Mijn VerbouwPremie voor duurzame warmtepompen tijdelijk te verhogen. Die steun blijven ze aanhouden door die premie voor warmtepompen te verlengen.
Foto: Hayley Murray – Unsplash.com
Is een warmtepomp voor jou de beste keuze?
Om je woning energiezuiniger te maken is de aankoop van een warmtepomp zeker niet altijd de eerste stap en de meest geschikte keuze. Een energiezuinige woning begint bij het isoleren en luchtdicht maken van je woning. Nadien start pas je zoektocht naar duurzame verwarmings- en ventilatietechnieken. Maak dus eerste een stappenplan voor jouw renovatieproject voor je aan het renoveren gaat.
Wat met de premie voor zonnepanelen?
Dat zonnepanelen zichzelf meestal terugverdienen is een feit. Zonnepanelen installeren is een slimme investering en dat weet de regering ook. De premie voor zonnepanelen werd de laatste jaren sterk gereduceerd. De premie halveerde in 2023 naar € 750. In 2024 verwacht men dat de premie nogmaals zal halveren naar € 375. Wie voor de eenmalige premie in aanmerking wil komen, moet er dus snel bij zijn.
Foto: Hans Middendorp – Pexels.com
Strengere energielabels
Tot slot worden de energie-eisen voor residentiële gebouwen verstrengd. De impact is het grootst voor verhuurders.
Huurhuizen moeten tegen 2035 i.p.v. tegen 2040 al aan het energielabel D zitten. Een verhuurappartement moet tegen 2035 in het bezit zijn van label C. Ben jij als verhuurder tegen 2035 niet in het bezit van het nodige label? Dan is de kans groot dat je het appartement of huis niet mag verhuren.
Alle Vlaamse woningen tegen 2050 een A-label
Slechts een kwart van alle Vlaamse woningen had in 2022 een label A of B. Vier op de tien woningen had toen een label E of F. Om tegen 2050 het Vlaamse woningpark energiezuinig te maken, is er dus nog veel werk aan de winkel. Om de renovatiegolf te versnellen, stimuleert de Vlaamse Regering al enkele jaren grondige energetische renovaties met o.a. advies, Mijn Verbouwlening en Mijn Verbouwpremie. Daarnaast worden de energielabels geleidelijk aan verstrengd. We zetten de mijlpalen voor je op een rij.
Heb je een open of halfopen bebouwing? Dan moet je woning tegen 2030 minstens een E-label hebben. Voor 2035 is dat een D-label en voor 2040 is dat een C-label. Gesloten bebouwing en appartementen moeten in 2030 een D-label en in 2035 een C-label hebben.
Blijf op de hoogte van het laatste (ver)bouwnieuws
Wil je meer tips, trends en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.