Verbouwen vanaf 1 januari 2025: wat verandert er?

Vanaf 1 januari 2025 zijn er weer heel wat veranderingen die er bij komen voor bouwers en verbouwers. Benieuwd welke nieuwe regelgevingen voor jou van toepassing zijn? Lees dan hieronder wat er allemaal wijzigt als je verbouwt in 2025.

Geen gasaansluitingen meer bij nieuwbouw vanaf 2025

Vanaf 2025 is het niet meer mogelijk om een gasaansluiting te krijgen bij nieuwbouwwoningen waarvoor een vergunning wordt aangevraagd. Dit betekent dat verwarming enkel nog gerealiseerd kan worden door middel van alternatieve systemen zoals een warmtepomp, een warmtenet, een biomassaketel of directe elektrische verwarming. Het is belangrijk om te weten dat directe elektrische verwarming een negatief effect kan hebben op het E-peil, tenzij de woning een zeer lage warmtevraag heeft. Ook hybride warmtepompen, waarbij gas wordt gecombineerd met een lucht-waterwarmtepomp, zullen niet meer toegestaan zijn. Deze regelgeving geldt op dit moment nog niet voor renovaties, waarbij de installatie van een nieuwe gasketel wel mogelijk blijft.

Minimumaandeel hernieuwbare energie

In lijn met de nieuwe regels zal vanaf 2025 ook een minimumaandeel hernieuwbare energie verplicht zijn voor nieuwbouwwoningen en ingrijpende energetische renovaties. Hierbij moet energie opgewekt worden via zonne-energiesystemen, zoals zonnepanelen en zonneboilers. Voor nieuwbouwwoningen betekent dit dat er minimaal 15 kWh/m² aan hernieuwbare energie moet worden opgewekt, terwijl dit voor niet-residentiële gebouwen minimaal 20 kWh/m² moet zijn.

man die zonnepanelen legt op dak
Bron: Kindel Media – Pexels

Registratierechten verlaagd

Een andere belangrijke wijziging per 1 januari 2025 is de verlaging van de registratierechten van 3 naar 2 procent. Deze belasting wordt betaald bij de registratie van een notariële akte, zoals bij de aankoop van een woning. Het nieuwe tarief van 2 procent is alleen van toepassing wanneer het de enige woning van de koper betreft en deze er zelf in gaat wonen. Voor mensen die al eigenaar zijn van een of meerdere woningen blijft het hogere tarief gelden.

Verruiming van de renovatieplicht

Voor wie een woning of appartement met een energieprestatiecertificaat (EPC) label E of F koopt, blijft de verplichting om het pand energiezuiniger te maken van kracht. Deze woningen worden als onvoldoende energiezuinig beschouwd, en het doel is om ze te renoveren tot label D. Waar label D voorheen een tussenstap was, heeft de Vlaamse regering besloten dat dit vanaf 2025 het definitieve doel wordt. Daarnaast wordt de renovatietermijn verlengd van vijf naar zes jaar, zodat eigenaren meer tijd krijgen om de renovaties uit te voeren.

Man die renoveert
Bron: Jimmy Nilsson Masth - Pexels

EPC-label premie verhoogd

Ook de premie voor het verbeteren van het EPC-label wordt aangepast. Vanaf 2025 wordt deze premie afhankelijk van het inkomen van de eigenaar, vergelijkbaar met hoe de Mijn VerbouwPremie werkt. Er worden drie inkomenscategorieën gehanteerd: hoog, midden en laag inkomen. Daarnaast is er goed nieuws voor wie aan de ventilatie-eisen voldoet, want vanaf 2025 kan dit recht geven op een hogere premie.

Meer interieur- en (ver)bouwinspiratie op onze blog

Wil je meer tips, trends en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top