Stappenplan: een tweede woning kopen in het buitenland

Een tweede woning in het buitenland is een droom voor velen. Wil je die droom werkelijkheid laten worden? Dan is het tijd voor een zorgvuldige aanpak: van de juiste locatie kiezen tot de juridische formaliteiten.

Stap 1: verdiep je in de regio

Een tweede woning kopen in het buitenland, dat doe je niet holderdebolder. Maar waar start je? Bij de locatie natuurlijk! De grootste vereiste die daarbij moet voldoen is: voel ik me er thuis? Je mag dan nog een prachtige woning zien, als ze niet in een goede buurt ligt, word je er waarschijnlijk ongelukkig van.

Of ben je de trouwe toerist die al verschillende malen op reis is geweest naar dezelfde locatie? Vraag je dan ook af hoe het er is buiten het seizoen.

Stap 2: wat wil je uit je tweede verblijf halen?

Locatie? Check! Maar wat wil je nu eigenlijk uit je woning halen in het buitenland? Tijd om jezelf wat vragen te stellen:

Woning aan een meer met bergen op de achtergrond
Bron: Aude Lozano - Unsplash
  • Welke activiteiten wil je doen?  Is het een bestemming voor pure ontspanning? Of ben je op zoek naar een woning die vlakbij avontuurlijke activiteiten ligt? Of ben je gehecht aan cultuur opsnuiven?
  • Hoe vaak zal je jouw tweede woning bezoeken? Is een aantal weken per jaar voldoende?  Of wil je er maandenlang verblijven?
  • Vind je het oké dat jouw woning in het buitenland vaak leeg zal staan? Want dat kan leiden tot een onderbenutting van je verblijf. Is het misschien een mogelijkheid om je verblijf ook te verhuren als het leeg staat?

Hoe beter je weet wat je wil, hoe gerichter jij en een makelaar kunnen zoeken naar je ideale verblijf in het buitenland.

Stap 3: kosten op een rijtje

Woning omringd door groen
Bron: Josh Hild – Unsplash

Net zoals je een woning in België koopt, moet je ook rekening houden met verschillende kosten in het buitenland. Een huis is namelijk veel meer dan de aankoopprijs zelf. Denk maar aan de registratiekosten, notariskosten, advocaatkosten of extra btw-kosten bij een nieuwbouw. Bekijk ook zeker of er in je gewenste land of regio nog andere kosten bij komen.

Stap 4: huizenjacht

Alle puntjes hierboven besproken en vastgelegd? Dan is het tijd om je zoektocht naar een buitenlands verblijf te starten. Werk daarvoor samen met een erkende makelaar uit de regio. Zij weten wat ze te bieden hebben, zonder addertjes onder het gras.

Maak ook tijd om je potentiële woning te bezoeken. Plan samen met je makelaar een paar dagen in zodat je samen huizen kan bezichtigen. Dat zijn enkele intense dagen van woning tot woning, maar dan weet je wel meteen waaraan en waaraf.

stap 5: reserveringsovereenkomst

Eens je een verblijf in het buitenland hebt gevonden wordt er een reserveringscontract opgemaakt. Dat contract blijft meestal een maand geldig. In die periode wordt het pand van de markt gehaald en heb je de tijd om al het papierwerk in orde te brengen. Schakel voor die papierwinkel en de juridische afhandeling best een advocaat in om alles vlot te laten verlopen. Je geeft hem/haar dan een volmacht zodat die persoon alle handelingen kan verrichten die nodig zijn om je woning te kopen.

Meer interieur- en (ver)bouwinspiratie op onze blog

Wil je meer tips, trends en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top