Ruime eengezinswoning met flexibele functies

Sinds 2009 gaat Bis, bouw- en interieursalon i.s.m. de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten jaarlijks op zoek naar verrassende architectuurprojecten. Dit jaar draait alles rond ‘levenslang wonen’: een boeiend thema met een actuele en duurzame insteek. Bij dit project stelde de bouwheer flexibiliteit voorop. Specifiek met het oog op gezinsuitbreiding, maar ook in het bredere kader van levenslang wonen ging Wim Heylen Architect aan de slag met het ontwerp van deze nieuwbouwwoning in de Vlaamse Ardennen.  

Winnaar van de Bis-architectuurwedstrijd: 'levenslang wonen'

Project: Ruime eengezinswoning met flexibele functies
Ontwerper: Wim Heylen Architect
Locatie: Oost Vlaanderen, begin van de Vlaamse Ardennen

Switchende scenario’s

De nieuwbouwwoning moest wonen en werken combineren in een geheel dat als één wordt ervaren. De architect zorgde in het ontwerp voor verschillende schema’s, die ook door de juryleden geapprecieerd werden. Sommige ruimtes kregen een flexibele rol. De manier waarop ze verbonden zijn met de aangrenzende ruimtes bepaalt hun functie.

Zo zijn er op de benedenverdieping twee kamers ingericht en op de eerste verdieping anderhalf. Op de verdieping vandaag: de initiële ouderslaapkamer en een babykamer, zodat jonge ouders makkelijk voor hun kind kunnen zorgen tijdens de eerste levensjaren.

Een scenario voor later: één van de kamers op de begane grond als kinderkamer, en de oorspronkelijke babykamer als dressing. De kamers op de begane grond kunnen afzonderlijk worden gebruikt als aparte slaapkamers. Maar vanwege hun nabijheid tot de keuken en praktijkruimte kunnen ze ook naadloos worden geïntegreerd met die respectieve ruimtes. 

Een andere optie is ze samenvoegen tot één grote kamer, bijvoorbeeld als studentenkamer of als gelijkvloerse ouderslaapkamer in een later levensstadium.

Vernieuwend plan

Ook de innovatieve inplanting wist de jury te bekoren. Ondanks dat het een halfopen woning is, voelt het alsof het vrijstaand is, omdat het gelijkvloerse volume zich wegdraait van de garage waartegen het is gebouwd. De achtergevel wendt zich op die manier af van de middagzon en krijgt beschutting door middel van een pergola van houten balken.

Indrukwekkende architectuur

Architecturaal gooide dit project bij de jury hoge ogen. De architect zelf zegt hier het volgende over: “Bij het concept stonden eenvoud en menselijke schaal centraal, wat zich vertaalt in het gebruik van een beperkt aantal materialen. Voor het exterieur hebben we gekozen voor baksteen en hout. Door sculpturale volumes te combineren met een kleinere textuur, hebben we de woning een menselijke verhouding en tactiliteit gegeven, samen met de warmte van de houten elementen.”

Bezoek de nieuwe zone 'Toegankelijk Wonen' op Bis

Ontdek op Bis, bouw- en interieursalon van 7 t.e.m. 15 oktober in Flanders Expo in Gent in onze gloednieuwe zone ‘Toegankelijk wonen’ hoe jij een woning creëert die al jouw (toekomstige) noden en wensen beantwoordt. 

Maak jouw woning met onze regionale verdelers en gratis advies van onafhankelijke experts op een stijlvolle manier toegankelijk voor wie nog goed te been is, soms een drempeltje mist of voor wie alles op wieltjes loopt. Kortom, voor iedereen die levenslang wil genieten van een comfortabele en veilige woning.

Ontdek de andere circulaire projecten van de Bis-architectuurwedstrijd 2022

Wil je meer inspiratie voor je huis en tuin ontvangen? Bezoek Bis of schrijf je in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top