Renovatie voormalig opslaggebouw: retrofit zonder compromis

Dat architecturale kwaliteit niet hoeft te leiden onder een energetische renovatie met circulaire oplossingen, bewijst dit project. Veldhuis Architectuur & Karibu Architecture gingen aan de slag met een van de acht appartementen in een voormalig opslaggebouw dicht bij het Zuidstation in Anderlecht. De opdracht? Het originele karakter van de casco ruimte versterken in plaats van verbergen. Dit is hoe ze het aanpakten.

In dit project zijn de architecten doordacht omgesprongen met wat er al is: dat merkte de jury meteen op. Het casco appartement bestond uit een open plan tussen twee gevels, met centraal drie dragende kolommen. Die kolommen fungeren als dirigenten voor de nieuwe ruimtelijkheid. Samen met stalen L-liggers geven ze een krachtige identiteit aan de ruimte, mooi gekadreerd door ruwe wanden van zichtbaar metselwerk.

Winnaar van de Bis-architectuurwedstrijd: Retrofit

Project: Renovatie voormalig opslaggebouw: retrofit zonder compromissen
Ontwerper: Veldhuis Architectuur & Karibu Architecture
Locatie: Anderlecht

Nieuwe zichtlijnen op basis van bestaande kolommen

Door de hoekverdraaiing tussen de stalen liggers en de bakstenen muren gingen de architecten op zoek naar nieuwe zichtlijnen die van voor- tot achtergevel langsheen de kolommen scheren.

Een bijzondere rol in het architecturale ontwerp is daarbij weggelegd voor de trapezium-vormige nachthal. Hierdoor ontstaan vanaf verschillende plaatsen in de slaapkamers en leefruimte royale doorzichten van de voor- tot de achtergevel. Als de deuren tussen de leef- en slaapruimtes openstaan, voel je nog altijd de totale lengte en breedte van de originele ruimte.

Bespiegelde deurpanelen voor optimale lichtinval in een diep appartement

De draaiende deurpanelen worden bekleed met spiegels aan de kant van de leefruimte. Zo zorgen deze deuren ook in gesloten stand voor een trompe l’oeil effect: ze zorgen voor het behoud van het gevoel van ‘door’ de volledige ruimte heen te kijken.

De afstand tussen de voor- en achtergevel van het bestaande gebouw bedraagt 17 meter. Maar zelfs in diepe appartementen als deze is natuurlijk licht tot in de verst gelegen ruimtes mogelijk. Door de wand van de badkamer en de wasberging, parallel aan de voorgevel van een glazen bovenlicht te voorzien, stroomt overdag zacht natuurlijk licht binnen. Geen sprake van centraal gelegen donkere bergingen en badkamers.     

Een circulair voorbeeld

Door de drie centrale kolommen hoeft geen enkele binnenwand dragend te zijn. Dat uitgangspunt hebben de architecten als sterkte aangegrepen om op het gebied van circulariteit een voorbeeld te tonen: alle nieuwe toevoegingen kunnen even gemakkelijk weer weggenomen worden, voor een minimale impact op de afvalberg.

Zo ging de bouwheer zelf op zoek naar boeiende recuperatiematerialen: gerecupereerd steigerhout als parket, oude keramische tegels van Rotor DC voor inkom, berging en badkamer. Ook diverse toestellen zoals de wastafels, het toilet, de handenwasser en het keukeneiland worden tweedehands aangekocht.

Verder bestaan de nieuwe binnenwanden uit houten stijlwanden, afgewerkt met OSB of papiervezel droogbouwplaten. De prominente wanden die de gietijzeren kolommen flankeren worden bekleed met een MDF-plaat waarop een es fineer is verkleefd. De ophoging van de vloer ter hoogte van de slaapkamers, badkamer en berging is een houtstructuur opgevuld met kurkkorrels.

Kortom: Energetisch renoveren moet niet altijd vanuit nieuwe high-tech oplossingen benaderd worden. Door net doordacht te vertrekken vanuit wat wat er al is, wordt vaak een verrassend, uniek en karaktervol eindresultaat bekomen. En dat werd door onze jury gesmaakt.

Ontdek de andere projecten van de Bis-architectuurwedstrijd 2024

Wil je meer inspiratie voor je huis en tuin ontvangen? Bezoek Bis of schrijf je in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top