De klimaatverandering is een feit, en dat voelt iedereen! We kampen steeds vaker met extreme weersomstandigheden. Intense regenval zorgt voor wateroverlast en we zien vegetatie ieder jaar verdorren tijdens lange droge periodes. Om ons hiertegen te wapenen lanceerde de Vlaamse regering in 2020 de Blue Deal. Aan dat plan wordt vanaf 2023 een nieuwe regel toegevoegd: de verplichte regenwaterput bij een grondige verbouwing.
Wat is de Blue Deal?
De Blue Deal is een plan om de strijd aan te gaan tegen droogte en waterschaarste. Zo investeert de overheid bijvoorbeeld in de creatie van natte natuur en interessante samenwerkingen met bedrijven om water te hergebruiken.
Maar ook jij kan je steentje bijdragen aan de Blue Deal en het klimaat. Dat doe je door o.a. je voor- en achtertuin te ontharden, zoveel mogelijk water bij je thuis te hergebruiken en je regenwater op te vangen. Dat laatste is trouwens voor sommige gezinnen al langer verplicht.
Foto: Feey – unsplash.com
Wie moet in 2023 een regenwaterput installeren?
Wie voor 2023 een eengezinswoning bouwt of herbouwt moet bij een oppervlakte van min. 40 m² een regenwaterput van minstens 5.000 liter installeren. Die bestaande wetgeving wordt in 2023 aangescherpt en uitgebreid naar grondige verbouwingen met werken aan de afval- en regenwatervoorzieningen.
Ben jij van plan om enkel je woning beter te isoleren, dan hoef je dus geen regenwaterput te installeren.
Wat is de regelgeving rond regenwaterputten?
Vanaf 2023 bepaalt de oppervlakte van je dak het volume van je verplichte regenwaterput. Hierdoor valt de oude ondergrens van 40 m² voor een verplichte regenwaterput weg. Iedere druppel telt, waardoor je voortaan voor iedere nieuwbouwwoning, heropgebouwde én grondig gerenoveerde woning een regenwaterput van min. 5.000 liter moet installeren.
Grotere gebouwen met een dak van min. 80 m² moeten een regenwaterput van 7.500 liter hebben. Voor daken van 120 m² geldt er een verplichte put van 10.000 liter.
Wat als je geen regenwaterput kan installeren?
In sommige gevallen is het praktisch gezien onmogelijk om een regenwaterput in je tuin of onder je oprit te installeren. Woon je bijvoorbeeld in een rijwoning met een kleine stadstuin? Dan geldt voor jou de uitzonderingsmaatregel en hoef je geen regenwaterput te installeren.
Waarvoor gebruik je regenwater?
Zo’n 50% van je totale drinkwaterverbruik kan je uitsparen en inruilen voor regenwater. Het opgevangen en gefilterde regenwater kan je gebruiken voor verschillende huishoudelijke doeleinden. Denk aan het doorspoelen van je toilet, wassen van je auto, sproeien van de bloemen en zelfs het wassen van je kledij. Erg interessant dus met de stijgende waterprijzen!
Vind meer tuin- en wooninspiratie in onze blogposts
Wil je meer tips en tricks voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.