Een cv-ketel zorgt voor de verwarming van je huis en meestal ook voor warm water. Heb je een heel oude centrale verwarming en ben je op de uitkijk naar iets nieuw, dan helpen wij je alvast op weg.
Europese regelgeving rond energie-efficiëntie van nieuwe verwarmingstoestellen wordt almaar strenger. Dat is positief, want je zal daardoor minder verbruiken en dus op lange termijn minder betalen. Voor een eengezinswoning is de omschakeling naar een hoogrendementsketel technisch niet moeilijk.
Soorten cv-ketels
Bij het kiezen van je nieuwe cv-ketel heb je verschillende keuzes. Het type dat je best kiest, hangt af van het gewenste comfort, de grootte van je woning, het aantal gezinsleden en je beschikbare budget. Zo heb je de verschillende categorieën in comfort, aangeduid door de CW-waarde. Cv-ketels met waarde CW1 hebben het laagste comfort, cv-ketels met waarde CW2 hebben het hoogste comfort.
Een hoog comfort wil zeggen dat je op verschillende plaatsen tegelijkertijd warm water kunt afnemen. Wil je een warm bad nemen terwijl de afwas wordt gedaan, neem dan een cv-ketel met een CW-waarde van minimaal 5.
Foto: Graes Magazine – Unsplash
Daarnaast kan je ook een onderscheid in rendement maken. We kijken even naar een overzicht van de meest gebruikte cv-ketels, gesorteerd van hoog naar laag rendement.
Condensatieketel
Zoek je maximaal rendement bij het verwarmen van je huis en kraanwater? Ga dan voor een condensatieketel. Hij kan probleemloos je oude cv-ketel op aardgas of mazout vervangen.
De reden waarom deze cv-ketel zo’n hoog rendement heeft, is omdat hij door middel van condensatie een deel van de warmte van de verbrandingsgassen recupereert. Daardoor kan hij een rendement van boven de 100 procent halen.
De condensatieketel kost wat extra bij de aankoop, maar die kosten zijn snel terugverdiend en bovendien heb je recht op premies.
Hoogrendementsketel
Hoogrendementsketels of HR-ketels werken op aardgas of stookolie. Deze cv-ketel maakt gebruik van warmterecuperatie waardoor hij een relatief laag verbruik heeft. In tegenstelling tot oude ketels, treden HR-ketels enkel in werking wanneer er effectief vraag is naar warmte.
Je herkent de HR-ketel aan zijn HR+ of HR TOP-label. Zie ook dat het Europees CE-veiligheidslabel erop hangt. Zonder dat label zal je installateur de cv-ketel niet aansluiten en zit er niets anders op dan een nieuwe te kopen.
Biomassaketel
Wil je van fossiele brandstoffen af? Kies dan voor een biomassaketeL Die maakt gebruik van houtpellets om je huis te verwarmen en haalt een rendement van zo’n 90 procent.
Omdat houtpellets een zeer goedkope energiebron zijn, ligt de jaarlijkse kostprijs van verwarming van je huis zeer laag. Ook de CO2-uitstoot ligt bij deze optie lager dan bij andere brandstoffen. Deze cv-ketel sluit makkelijk aan op je bestaand cv-net.
Foto: Ralph Ravi Kayden – Unsplash
Warmtepomp
Als je niet schrikt van grote investeringen, is een warmtepomp misschien iets voor jou. Een warmtepomp is technisch gezien geen cv-ketel, maar wordt daarmee wel vaak in combinatie gebruikt. Een van de leukste dingen aan een warmtepomp: hij kan verwarmen én koelen.
Er bestaan uiteenlopende warmtepompsystemen. De lucht-luchtwarmtepomp is ideaal in combinatie met je bestaande cv-ketel, eenvoudig te installeren en vraagt de minste investeringen. De water-waterwarmtepomp maakt gebruik van het grondwater rondom je woning. En een aarde-waterwarmterpomp onttrekt warmte uit de aarde. Die laatste optie is tevens de meest kostelijke optie. Je moet er namelijk een ondergronds buizennetwerk voor installeren.
Zonneboiler
Nog een systeem dat perfect samen kan werken met je cv-ketel is een zonneboiler. Tijdens zonnige dagen zal je warm water en verwarming weinig tot niets kosten.
Let op, dit zijn geen fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-panelen). Ze wekken dus geen elektriciteit op. Ze gelijken sterk op PV-panelen qua uitzicht, maar werken heel anders. Via kleine buisjes in het paneel wordt water geleid. Dat water warmt zeer snel op en komt terecht in je zonneboiler waar het zijn warmte afstaat. Heb je een zwembad? Dan is een zonneboiler ideaal om dat op te warmen.
Wil je meer informatie over het verwarmen, afkoelen of inrichten van je woning? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang meer inspiratie en tips!