Kantelbare houten lamellen sluiten naadloos aan bij schuine topgevel
Sunshield Unieke Louvers

Kantelbare houten lamellen sluiten naadloos aan bij schuine topgevel

Kantelbare louvers zijn bijzonder effectief tegen opwarming door de zon, ongeacht of deze van aluminium of hout zijn. De warme en rustieke uitstraling van hout heeft zeker zijn charmes, dus een persoonlijke voorkeur voor hout is begrijpelijk.

Delen:

Net als aluminium louvers zijn ook houten lamellen voor buiten beschikbaar met verschillende profielen. Deze vorm en breedte van de lamel is allereerst een kwestie van persoonlijk voorkeur.

Houd hierbij wel rekening met de afmetingen van het raam, zodat de verhoudingen in proportie zijn. Hele brede lamellen komen goed tot hun recht bij grote ramen. Bij kleinere ramen pakken smallere vaak beter uit. In de praktijk blijkt dat je met een stap van 90 mm, bijna altijd goed zit.

De beste houtsoort voor lamellen is nog steeds Western Red Cedar (WRC). Dit hout heeft een rechte nerf, is licht van gewicht, stabiel en duurzaam. Die stabiliteit is heel belangrijk. Bij gevelbekleding kun je hout op veel plekken vastzetten. Een louver worden maar op een enkele posities vastgehouden.

Bij houten lamellen heb je de keuze tussen wel of niet behandelen. Kies je voor behandelen, dan zul je dit elke paar jaar moeten herhalen. Het maakt daarbij ook niet uit of je het hout verft, beitst, of oliet. Het hout niet behandelen is ook een optie.

Onbehandeld hout vergrijst na verloop van tijd. Dit is een natuurlijk proces onder invloed van zon en regen. Een groot voordeel van onbehandeld hout is dat je er geen omkijken naar hebt. Het is bij wijze van spreken niet zo makkelijk als aluminium.

Een moderne schuurwoning bij de Sallandse Heuvelrug is voorzien van twee louver systemen met de 98-W lamel. De rechthoek op de begane grond en de driehoek daar bovenop hebben elk een eigen motor. Beide systemen worden afzonderlijk bediend.

De louvers van onbehandeld Western Red Cedar integreren perfect in het design van de landelijke schuurwoning. De aluminium onderdelen van het systeem dat de lamellen draagt zijn gecoat in RAL 9011. Dit is dezelfde grafietzwarte kleur als voor de kozijnen van de woning is gebruikt.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top