Lekker kokkerellen met het zonnetje op je gezicht. Heerlijk! Met een geïnstalleerde buitenkeuken start het seizoen van buiten eten, tuinfeestjes geven en zomerse gerechten maken. Hoe zit het met jouw buitenkeuken?
Buitenkeuken vs. barbecue
Zeg niet zomaar barbecue tegen buitenkeuken, nee hoor! Bij een barbecue wordt enkel het vlees buiten gebakken, maar gebeuren alle voorbereidingen binnen. Heel wat heen-en-weer geloop dus! Met een buitenkeuken sta je van voorbereiding tot serveren in de open lucht. Bovendien kan je met een buitenkeuken veel meer dan enkel barbecueën. Je kan voor eender welk gerecht naar buiten lopen om het in je buitenkeuken klaar te maken.
Wat zit er in je buitenkeuken?
Wil je aan de normen van een buitenkeuken voldoen, dan heb je genoeg met een barbecue, werkblad en spoelbak voldoende. Wil je je buitenkeuken nog wat optimaliseren dan kan je volgende zaken eraan toevoegen:
- (Ingebouwde) koelkast
- Kookplaat
- Pizza-oven
- Bar
- Genoeg opbergruimte
Een paar praktische zaken
Tijd voor wat zelfreflectie! Past een buitenkeuken wel effectief bij jouw levensstijl? Ga voor jezelf na hoeveel je het zou gebruiken, of je wel überhaupt graag buiten kookt en of je er plezier uit zou halen. Is je antwoord op de drie vragen volmondig ‘ja!’, dan moet je enkel nog met volgende praktische zaken rekening houden:
Overkapping
België kent niet de droogste zomers. Hou er rekening mee dat je plannen wel eens in het water kunnen vallen. Een overkapping is zeker welkom dan! Zorg voor een overkapping die het volledige kookgedeelte overdekt alsook eventueel de eethoek. Geen plek voor een overkapping? Zorg dan voor een regenbestendige beschermhoes die de levensduur van je buitenkeuken waarborgt.
Verlichting
Zorg voor voldoende elektrische aansluitingen. Die dienen zowel voor je keukenapparaten als (sfeer)verlichting. Zeker in de zomer kunnen tuinfeestjes eens uitlopen en dan is buitenverlichting meer dan welkom. Of koelt het ’s avond te veel af? Dan kan je ook terrasverwarming voorzien om optimaal gebruik te maken van je buitenkeuken.
Ondergrond
Zorg voor een vlakke, gelijke ondergrond. Je zou niet willen dat je citroenen of eieren van je werkblad rollen. Tegels of beton zijn daar het meest geschikt voor. Hou er ook rekening mee dat je vlekken zal maken op je vloer. Ga dus voor een vlekbestendige ondergrond of eentje die makkelijk te reinigen is.
Welke materialen gebruik ik?
Je buitenkeuken moet tegen een stootje kunnen, want ze staat alle seizoenen in weer en wind buiten. Zeker als je geen overkapping hebt. Stevig materiaal zoals metaal of verschillende steensoorten is dus een must. Heb je wel een overkapping? Dan heb je meer keuzemogelijkheden en kan je bijvoorbeeld hout integreren in je buitenkeuken.
Meer interieur- en (ver)bouwinspiratie op onze blog
Wil je meer tips, trends en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.