Hout in de badkamer – een goed idee of niet?

Moet jouw badkamermoment aanvoelen alsof je middenin het bos staat? Dan haal je de natuur toch gewoon naar binnen? Met hout in de badkamer creëer je een warme en authentieke uitstraling.

Geschikte houtsoorten

Tropisch hardhout

Werk je met hout in de badkamer, dan zijn tropische hardhoutsoorten the way to go. Hoewel tropisch hardhout redelijk duur is, is het beter bestand tegen vochtige oorden. Daarom hoef je ze niet per se te behandelen, maar dan kunnen ze na een tijdje wel beginnen vergrijzen. Voorbeelden van zo’n houtsoorten zijn teak, iroko, ipé en merbau. Kleine kanttekening: bekijk zeker of het hout een FSC- of PEFC-certificaat vermeldt, want sommige tropische bossen worden niet ethisch gerooid.

badkamer met zwart bad en houten latjes tegen de wand
Bron: Bilal Mansuri - Unsplash

Zachte houtsoorten

Wil je voor een iets goedkopere optie gaan, dan zijn zachte houtsoorten zoals berk, ceder of eik de gulden middenweg. Bij deze houtsoorten moet je inboeten op vochtbestendigheid, dus goed beschermen is de boodschap. Het is wel niet aangeraden om zachte houtsoorten te gebruiken als vloer of in je douche.

Plaatmateriaal

Zoek je naar de meest budgetvriendelijke optie? Dan kan je nog gaan voor plaatmateriaal. Plaatmateriaal bestaat niet 100% uit echt hout, maar is een samenstelling van samengeperste houtkorrels en kunsthars. Plaatmateriaal is vaak al voorbehandeld, maar is enkel geschikt voor meubels in de badkamer.

Wastafel in badkamer op houten meubel
Bron: R Architecture - Unsplash

Onderhoud

Behandeling

Voor de behandeling van hout in de badkamer kan je kiezen voor olie of vernis. Olie geeft een natuurlijke uitstraling, maar vraagt meer onderhoud en biedt niet evenveel bescherming als vernis. Olie is dus een ideale oplossing om je tropisch hardhout te vernissen omdat die houtsoorten sowieso weinig onderhoud vragen. Vernis is dan weer effectiever bij zacht hout. Met vernis kan je je hout trouwens in een ander tintje kleuren en kan je kiezen tussen mat of glanzend vernis.

Ventilatie

Een goede ventilatie is nodig in je hele huis, maar zeker en vast in je badkamer! Als je te lang een te hoge vochtigheid hebt in je badkamer, loop je het risico dat je hout begint uit te zetten, te schimmelen of zelfs te rotten.

Vermijd stilstaand water

Voorkomen is beter dan genezen. Vermijd daarom watervlekken, zelfs al is je hout beschermd. Een goede afvoer bij je douche is dus noodzakelijk en ga eens met een handdoek over je houten badkamermeubel.

Enkele opties

Op de vloer

Met een houten vloer in je badkamer geef je je voeten de warmte en het comfort dat ze nodig hebben. Het is aangeraden om bij je vloer met een harde houtsoort te werken omdat ze heel wat te verduren krijgt. Zorg er ook voor dat de naden en randen van de vloer goed zijn afgesloten met siliconen zodat er geen vocht tussen de spleetjes kan sijpelen.

Badkamer met wasmeubel en houten latjes tegen de wand
Bron: Bilal Mansuri - Unsplash

In de douche

De enige optie voor hout in je douche is tropisch hardhout. Enkele aandachtspunten daarbij: ga voor een niet-poreuze houtsoort met een gesloten nerf, laat de kopse kant van het hout niet in contact komen met het water en werk het hout regelmatig af met olie.

Meubels

Met een houten meubel kan je alle kanten op. Zowel hardhout, zachte soorten als plaatmateriaal. Het enige wat je hoeft te weten is dat zachtere houtsoorten wat meer onderhoud vereisen.

Meer interieur- en (ver)bouwinspiratie op onze blog

Wil je meer tips, trends en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top