Hof Ter Beemt: van historische hoeve naar cohousing project

Bis, bouw- en interieursalon gaat sinds 2009 jaarlijks op zoek naar inspirerende architectuurprojecten rond een actueel en duurzaam thema. In 2019 was dat ‘sharing’. Delen dus, in de brede zin van het woord: van cohousing tot ruimtes met verschillende doelen op verschillende tijdstippen en andere collectieve (woon)vormen. Kijk binnen in de vier winnende projecten.

De winnaar van de bis-architectuurwedstrijd: 'sharing'

Ontwerper: aNNo Architecten en MVC Architecten
Locatie: Zingem
Foto’s: Barbara Joseph

Onze vierkoppige jury selecteerde Hof Ter Beemt van aNNo Architecten en MVC Architecten als één van de vier winnende projecten. Zij vormden een historische hoeve om tot een cohousing project voor 7 gezinnen. 

Cohousing in oude hoeve

Zeven jonge gezinnen sloegen de handen in elkaar en maakten van deze 300 jaar oude hoeve met jeneverstokerij, wagenhuis, herenboerderij, schuren, stallen … een echte woondroom. Het laten herleven van de erfgoedwaardes, sociaal duurzaam wonen en ecologisch bouwen: dat was de missie. 

Elk gezin heeft nu een eigen compacte woning, met alle voorzieningen en een stuk private tuin. Daarnaast zijn er een aantal gemeenschappelijke ruimtes: de binnenkoer, een (fietsen)berging, een gezamenlijke parking aan de zijkant, een speelruimte voor de kinderen, een werkatelier, gezamenlijk waterbeheer en een grote tuin met boomgaard, moestuin, schuur en zwemvijver.

Duurzaam wonen met een collectief warmtenet

Zowel het concept, de materialen en de technieken tonen het beste van duurzaam bouwen: de gemeenschappelijke pelletketel die centraal warmte opwerkt voor een collectief warmtenet, de ecologische binnenisolatie met cellulose of kalkhennep, de cementarme vloeropbouw met schelpen of glasgranulaten, de 3-voudige beglazing, de balansventilatie met warmteterugwinning, traditionele kalktechnieken en leempleisters 

Leem- en kalkpleisters

De toegepaste natuurlijke afwerkingsmaterialen zoals leem- en kalkpleisters sluiten goed aan bij de historische materialen. Niet alleen bouwfysisch maar ook naar gevoel en sfeer.

Sterktes Hof Ter Beemt

Deze zeer geslaagde reconversie van een erfgoedgebouw is een voorbeeld van sharing ‘pur sang’. Op een ecologische en energiezuinige manier, en met respect voor het authentieke karakter, wordt op een hedendaagse manier invulling gegeven aan de hoeve. Hier worden ecologische materialen op een innovatieve manier toegepast. Rekening houdend met de voorkeuren van de verschillende bewoners ontstaat er een mooie harmonie tussen eigentijds wonen en het behoud en opwaardering van een uniek monument.

Kijk binnen in de andere winnende projecten

Wil je meer inspiratie voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top