Consumenten kunnen dankzij energielabels elektrische producten en woningen gemakkelijker vergelijken als het gaat over energieverbruik. Hoe kunnen we dankzij deze labels jaarlijks kostbare energie en honderden euro’s besparen? Dat kom je hier te weten.
Welke apparaten krijgen een nieuw energielabel?
Het nieuwe label wordt geleidelijk ingevoerd. Op 1 maart 2021 is het nieuwe energielabel voor huishoudelijke apparaten en andere elektrische beeldschermen, zoals koelkasten, vaatwassers, wasmachines en televisietoestellen, van kracht gegaan. Vanaf 1 september 2021 volgen elektrische lampen en armaturen.
Nieuw energie-efficiëntieklassement
Wat is de voornaamste wijziging? De plusjes op het energielabel verdwijnen. Het oude energie-effenciëntieklassement dat begint bij D en eindigt bij A+++ is inmiddels achterhaald en maakt plaats voor een nieuw klassement van A t.e.m. G. De energiezuinigste klasse A wordt voorlopig nog niet uitgereikt aan bestaande en oudere toestellen. Wie voor 2021 bijvoorbeeld een wasmachine kocht met de energieklasse A+++, heeft nu een toestel met energieklasse B, C of D.
Betekent dit dat je apparaat minder energiezuinig is dan voordien? Neen, je blijft uiteraard hetzelfde energieverbruik behouden. Door het energielabel te vernieuwen, is er plaats voor verbetering. Zoals je weet staat de technologie niet stil. In de toekomst mogen we nog energiezuinigere elektrische toestellen verwachten. Die innovaties verwelkomen we vanaf nu, met het vernieuwde label, met open armen.
Foto: Annie Spratt – Unsplash
Dankzij dit nieuw energielabel hoeven we in de toekomst geen vijf of tien plusjes te tellen en kunnen we in een oogopslag zien welk toestel het energiezuinigst is. Lekker handig dus!
Wat kan je aflezen op een energielabel?
Naast de gewijzigde energie-efficiëntieklasse kan je nog enkele andere belangrijke zaken aflezen op het label. Bovenaan het nieuwe label vind je details over je toestel. Een QR-code verwijst je door naar een website met meer informatie over het merk, model en de gebruikte materialen.
Onder de aangepaste energie-efficiëntieklasse kan je het jaarlijkse energieverbruik, het volume van je wasmachine, koelkast of vaatwasser en het geluidsniveau aflezen. Bij een televisietoestel ziet het label er iets anders uit. Bij dit soort elektrische apparaten is de aanwezigheid van een aan- en uitknop, het verbruik in Watt en de grootte van het scherm dan weer belangrijker.
Kortom, je leest er alle info die je nodig hebt om toestellen grondig te kunnen vergelijken. Het energielabel werd gecreëerd volgens Europese richtlijnen en zag in 1995 het licht. Met deze verplichte informatielabels reikt Europa ons de tools om bewuste keuzes te maken en zo minder energie te consumeren.
Energielabels voor woningen
Ook woningen hebben een energielabel, beter gekend als het energieprestatiecertificaat of EPC-label. Dit certificaat is verplicht bij de verkoop of de verhuur van een woning. Wil je meer weten over het energieverbruik van je (toekomstige) woning? Kom in onze blogpost over BEN-woningen te weten welke factoren een rol spelen bij het bouwen of renoveren van een energiezuinig, -neutraal of -positieve woning.
Wil je je energiefactuur verlagen en je woning volledig futureproof maken? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis informatie voor jouw renovatie- of bouwproject.