Begin je te bibberen door je energiefactuur? Je verwarming een graadje lager zetten helpt, maar hierdoor stijgt helaas het risico op vochtige lucht in huis. Wil je je centen sparen, maar toch een gezond binnenklimaat behouden? Volg dan onze 5 tips.
Waarom is vochtige lucht in huis ongezond?
Door de hoge energieprijzen beseffen we meer dan ooit hoe kostbaar warmte is en hoe belangrijk het is om onnodige verspilling ervan te voorkomen. Ramen en ventilatieroosters sluiten, de thermostaat lager zetten en je huis zo goed mogelijk isoleren, dat houdt ons warm tijdens koudere dagen. Toch moeten we opletten voor de luchtvochtigheid in huis. Condensatievocht zet zich sneller vast in een slecht geventileerde en onverwarmde ruimte, met schimmelvorming tot gevolg.
Hoe blijft de luchtvochtigheid in balans?
Energie sparen en een gezond binnenklimaat behouden? Dat is mogelijk! Zoek naar een goede balans in je dagelijkse routine. Door enkele simpele, maar slimme aanpassingen geef jij schimmels geen kans. Wij zetten de belangrijkste preventieve oplossingen voor jou op een rij.
1. Minimale temperatuur in huis
Je woning een hele poos niet verwarmen is ongezond voor jou, maar ook voor je woning. Onder de 15 C° is je woning erg aantrekkelijk voor schimmels en kunnen er vochtproblemen ontstaan. Verwarm daarom je woning of ruimte, ook als je die een lange tijd niet gebruikt.
2. Ventilatie is de sleutel tot een gezonde woning
Ventileren, ventileren en nog eens ventileren. Met frisse lucht functioneer je niet enkel beter, maar laat je je woning ademhalen. Zowel droge als vochtige kamers hebben nood aan verse lucht. Zet daarom iedere ochtend een kwartiertje de ramen van je slaapkamer wagenwijd open, laat je ventilatieroosters open en hou zo de luchtvochtigheid in balans.
3. Pas je douche(routine) aan
Foto: Curology – unsplash.com
Aangedampte spiegels, iedereen heeft er een hekel aan. Toch is het probleem gemakkelijk te voorkomen met een goed afzuigsysteem in je badkamer. Douch zo kort mogelijk, sluit de deur van je badkamer en droog je douche af. Zo voorkom je de verdere verspreiding van de vochtige lucht in je badkamer en de rest van je woning.
4. Droog je was in een geventileerde ruimte
Laat je tijdens de energiecrisis je droogkast liever een paar toertjes minder draaien? Dan hang je je was best buiten of in een aparte ruimte dichtbij een venster of ventilatierooster. Je washok, bureau of garage kan je gemakkelijk ventileren zonder veel warmte in de rest van je woning te verliezen.
5. Zet je dampkap aan tijdens en na het koken
Niets is beter dan een warme schotel of lekkere soep op koudere dagen. Tijdens het koken komt er op een korte tijd veel vocht vrij. Een goed werkende dampkap met een propere filter is essentieel voor een geurloze en gezonde keuken. Laat je dampkap tijdens en een paar minuten na het koken aanstaan. Zo ben je zeker dat het kookvocht niet in je keuken blijft hangen.
Vind meer (ver)bouwnieuws & -tips in onze blogposts
Wil je meer tips en tricks voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.