Renoveren doe je niet altijd zonder gevaar. Tijdens het strippen van een woning die tussen 1945 en 2001 werd gebouwd, is de kans groot dat je op asbest botst. Deze stof werd vroeger immers regelmatig gebruikt in bouwmaterialen zoals dak-, gevelbekleding, dorpels, lijmen, bloembakken enzovoort. Het inademen van asbestvezels kan ernstige ziekten veroorzaken, waardoor de verwijdering van deze ongezonde stof aangewezen is. Sinds 1998 worden geen asbesthoudende materialen geproduceerd of hergebruikt. Toch is niet alle asbest de wereld uit. Kom hier te weten hoe je asbest kan herkennen en veilig kan (laten) verwijderen.
Asbest opsporen
Maak voor je het huis begint te renoveren een asbestinventaris op. Oude bouwplannen of facturen geven je meer informatie over de gebruikte bouwmaterialen. Asbestcement of Eternit staat af en toe aangeduid op een bouwplan.
Inspecteer de woning grondig voordat je begint te strippen. Let op, als je echt zeker wil zijn dat je geen asbest over het hoofd ziet, kan je het best een deskundige inschakelen. Niet elke vorm van asbest is met het blote oog waarneembaar. Er bestaan namelijk meer dan 3500 soorten producten die asbest kunnen bevatten.
Twee soorten asbest
1. Hechtgebonden asbest
In hechtgebonden asbest zitten de vezels vast in het materiaal, waardoor het risico dat de vezels vrijkomen klein is. Golfplaten, buizen, tegellijmen en onderdakplaten zijn enkele voorbeelden van materialen waar asbest in verwerkt kan zitten.
2. Niet-hechtgebonden asbest
Niet-hechtgebonden asbest is een pak gevaarlijker. In bijvoorbeeld leidingisolatie, asbestkarton onder vloeren, zwarte lijm onder tapijt of pleisterisolatie kunnen de ongebonden asbestvezels gemakkelijker vrijkomen. In dit geval laat je de asbest zo snel mogelijk wegnemen door een erkend asbestverwijderaar.
Asbest onderzoeken
Heb je iets verdacht gezien? Doe dan beroep op een deskundige of neem zelf een staaltje. Kies je voor het laatste? Neem dan eerst je voorzorgen en bescherm jezelf met handschoenen en een FP3 stofmasker. Neem voorzichtig een staaltje en laat het onderzoeken in een erkend laboratorium. Vraag aan het labo hoe je dit staaltje het best kan verpakken en bezorgen.
Bescherming tegen asbest
Hou het asbesthoudende materiaal in zo’n goed mogelijke staat. Sla er niet met een hamer op of schuur het niet af. Door beschadiging kunnen de asbestvezels loskomen en zich verspreiden.
Is het materiaal al beschadigd? Dek het dan af met een folie. Het asbestverdachte materiaal dat op de grond is gevallen, kan je voorzichtig verzamelen en weggooien als asbestafval. Maak de grond niet schoon met een stofzuiger, maar wel met vochtige doekjes. Via een stofzuiger zullen de asbestvezels zich nog meer verspreiden.
Asbest verwijderen
Enkel hechtgebonden asbest in goede staat mag je op eigen houtje verwijderen, mits de nodige veiligheidsmaatregelen. Bescherm jezelf met een wegwerpoverall, rubberen handschoenen, afwasbare schoenen, veiligheidsbril en mondmasker. Tape je mouwen en broekspijpen dicht en bedek de omgeving met bouwfolie. Zo vang je de loskomende minuscule vezels op en komen ze niet in je kleding terecht.
Het verwijderen van hechtgebonden asbest in slechte staat en niet-hechtgebonden asbest moet je overlaten aan een erkend asbestverwijderaar. Vraag bij je offerte een attest met het bewijs dat het asbestafval op een correcte manier verwerkt zal worden.
Als het materiaal niet meteen verwijderd kan worden, moet je het in zo’n goed mogelijke staat bewaren. Zonnepanelen bevestigen op leiendaken of ontmossen is niet toegestaan.
Wil je meer interessante renovatietips? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.
Vind meer inspiratie in onze blogposts
Wil je op de hoogte blijven van alle premies en voordelen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol tip, tricks en nieuwtjes uit de (ver)bouw- en interieursector.