Werken met wat er was: een van de hoofdzaken voor een geslaagde retrofit. Om na te gaan wat precies het uitgangspunt voor dit project was, neemt de bouwheer van het Koetshuis ons mee voor een stuk geschiedenis dat de meer dan 150 jaar oude bakstenen met zich meedragen. Samen met guerrilla office architects realiseerden de eigenaars een compleet nieuwe invulling zonder aan de originaliteit van dit gebouw te raken.
Het Koetshuis maakt namelijk deel uit van het volledige ensemble van Les Anémones, dat bestaat uit een voormalige burgemeesterswoning en een Koetshuis. De hoofdwoning werd een dubbelwoonst als cohousing. Maar toen ook die dubbelwoonst te groot werd voor twee intussen gepensioneerde koppels, werd de hoofdwoning verkocht aan twee jonge koppels.
Winnaar van de Bis-architectuurwedstrijd: 'retrofit'
Project: Koetshuis
Ontwerper: guerrilla office architects
Locatie: Tildonk
Wonen anno 2024
Wanneer een van hen beslist om het Koetshuis te verbouwen naar woonvertrekken voor zichzelf, krijgt het volledige ensemble van Les Anémones een nieuw leven, geënt op wonen in de 21e eeuw. Zeker het Koetshuis dat reeds 120 jaar onveranderd en in onbruik was geraakt, krijgt een compleet nieuwe invulling. In de nieuwe situatie biedt de site dus een woonfunctie voor drie gezinnen: twee in de voormalige burgemeesterswoning, één in het Koetshuis.
Huis-in-huis
Het oorspronkelijke Koetshuis bevatte drie traveeën: een stal, een tuigkamer en een koetspoort, met daarboven een open hooizolder. De volledige woning wordt aan de binnenzijde geïsoleerd met zichthouten voorzetwanden. Ook het dak krijgt nog bijkomende isolatie naar hedendaagse normen en maakt het Koetshuis toekomstbestendig. Het Koetshuis wordt op die manier een houten ‘huis’ in het huis.
Hedendaagse technieken
De woning werd uitgerust met vloerverwarming, gekoppeld aan een warmtepomp met diepsonderingen water/water. De zonnepanelen werden op de zuidkant van het Koetshuis geplaatst, niet zichtbaar vanuit de historische site. Mechanische ventilatie volgens systeem C werd overal toegepast.
De blinde puntgevel met bovenraam van het Koetshuis werd opengesneden met een groot schuifraam naar de tuin met luifel en patio. De bestaande poort kreeg een plantenbak ingeschoven en fungeert zowel binnen als buiten als zitbank, met planten als filter naar de burgemeesterswoning.
Versterken wat er is
Wat de indeling binnenin betreft, maakte de architect gebruik van de oorspronkelijke ruimtelijkheid van de hoge ruimtes. Zo werd de badkamer als een betonnen zwevend volume geplaatst dat de bestaande houten balken mee ondersteunt. Boven bevinden zich de slaapkamer, badkamer, een leesbad en een yoga- en bureauruimte.
Levenslang wonen
Beneden is vandaag de open keuken met eetkamer naast de tribunetrap. De oude stal biedt nu plaats voor een zithoek met logeermogelijkheid voor de kleinkinderen. Het centrale toilet werd eveneens reeds als douche uitgewerkt naar Zweeds model. Op die manier is het Koetshuis getransformeerd naar een woning, helemaal klaar voor de toekomst. Niet enkel energetisch, maar ook voor levenslang wonen.
Het bewaarde karakter van het Koetshuis trok meteen de aandacht van de jury. De architect is er volgens hen glansrijk in geslaagd om op een creatieve manier een compleet nieuwe invulling aan het gebouw te geven, zonder aan de originaliteit te raken.
Een nieuwe toekomst voor drie gezinnen
Of zoals de architect het zelf stelt: “Het meest duurzame project is immers datgene dat je niet moet bouwen. De 150 jaar oude bakstenen van Les Anémones bewijzen dat oude overmaat de opstap is naar een nieuwe toekomst voor drie gezinnen.”
Ontdek de andere projecten van de Bis-architectuurwedstrijd 2024
Wil je meer inspiratie voor je huis en tuin ontvangen? Bezoek Bis of schrijf je in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.