Dagelijks ondergaat je gazon een verzuring onder andere als gevolg van zure regen. Een lichte verzuring kan geen kwaad en is zelfs wenselijk. Maar het is aan te raden regelmatig kalk te strooien, zeker wanneer je gazon verzuringsverschijnselen vertoont. Doorgaans zie je dat aan toenemende mosgroei.
Oorzaken van een zure grond
Grond verzuurt door een proces dat je niet kunt tegenhouden. Enerzijds is dat door zure regen. Regen is van nature lichtzuur, maar door zwavel, stikstof en ammoniak uit de industrie en de uitlaatgassen van auto’s, wordt regenwater nog zuurder.
Anderzijds verzuurt je grond door compostering. Vallende bladeren en gemaaid gras breken op natuurlijke wijze af, waarbij afbraakproducten zoals looizuren in de grond terecht komen
Waarom kalk gebruiken?
Planten, en in dit geval gras, halen hun voedsel optimaal uit de grond bij een bepaalde zuurtegraad. Gras heeft houdt van een pH-waarde (zuurtegraad) tussen 6 en 6,5. Bij die waarden kunnen de mineralen en sporenelementen goed door het wortelstelsel van je gazon worden opgenomen. Bovendien is het goed voor andere essentiële bodemorganismen.
Wanneer je grond te zuur wordt, met andere woorden wanneer de pH-waarde daalt naar minder dan 6, zal het gras slechter groeien en krijgt het concurrentie van mos en onkruid.
Hoe je gazon kalken?
Om te beginnen: staan grote delen van je gazon onder het mos of onkruid? Verwijder dat dan grotendeels. Daar bestaan speciale harken en machines voor. Je gazon verticuteren, heet dat.
Hoeveel kalk gebruiken?
Is je gazon in geen jaren gekalkt en staat het vol met mos? Dan is het aan te raden om zo’n 25 kg kalk per are (100 m²) te gebruiken. Geef je jaarlijks kalk aan je gazon, dan heb je genoeg aan 10 kg per are.
Wanneer je gazon kalken?
Van begin november tot eind maart kan je kalk op je gazon strooien. Als je dat doet in het voorjaar, doe het dan een aantal weken voordat je bemesting strooit. Hoe vroeger je kalk strooit, hoe beter. Zo kan het zich beter inwerken in je gazon.
Grond testen
Om zeker te zijn van de ideale grond, kan je ook je grond testen. Koop daarvoor een pH-testerkit. Die kits zijn verkrijgbaar in de meeste doe-het-zelf- en tuinwinkels.
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste woontrends? Of wil je leuke tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.