Steeds meer mensen isoleren de buitenmuur van hun woning. Waarom? Je bespaart energie en het zorgt voor koelere zomers en zachtere winters. Bovendien kan het zonder grote verbouwingswerken. Je kunt je spouwmuur opvullen, je gevel bepleisteren, je buitenmuur bekleden met een nieuwe steen en nog veel meer. We nemen een kijkje naar enkele van de meest voorkomende vormen van buitenmuurisolatie.
Spouwmuurisolatie
Heb je een woning die gebouwd is tussen 1920 en 1975? Dan is de kans groot dat je een open spouwmuur hebt. De spouw is een ruimte van ongeveer vijf centimeter tussen de binnen- en buitenmuur van een woning. Als je daar spouwmuurisolatie insteekt, kan de opgewekte warmte minder makkelijk uit je woning trekken en warmt je woning minder snel op tijdens de zomer.
Spouwmuurisolatie kan door een spouwmuurexpert worden aangebracht zonder verbouwingswerken. Het is ook de minst kostelijke manier om je woning energiezuinig te maken. Niet alle spouwmuren kunnen op deze manier worden geïsoleerd. Het is daarom belangrijk dat je een expert consulteert om een inspectie te doen.
Voorzetwand
Misschien is je spouwmuur isoleren geen optie. Een andere manier om energie te besparen, is je buitenmuur isoleren met een voorzetwand. Daar zijn verschillende mogelijkheden in.
1. Crepi-bepleistering
Langs buiten isoleren is de meest effectieve isolatiemethode. Crepi is een soort gevelpleister dat voornamelijk bestaat uit cement en zand. Door je buitengevel te isoleren met crepi kies je voor een onderhoudsvriendelijke gevelbekleding.
2. Houten gevelbekleding
Een houten gevelbekleding heeft een warme en elegante look. Je kunt kiezen voor massief houten latten of een houtcomposiet. Houtcomposiet is een combinatie van kunststof-hout dat er uitziet als echt hout, maar geen onderhoud vraagt en goedkoper is. Isolatiemateriaal wordt achter de planken geplaatst.
3. PVC-gevelbekleding
De goedkoopste en eenvoudigste manier om je gevel te bekleden is met PVC-panelen. Het materiaal is vooral populair omwille van zijn duurzaamheid. Het gaat zeer lang mee, zonder aan kwaliteit in te boeten. Omdat de panelen meestal vrij dun zijn, blijft er veel plaats over voor isolatie. PVC is ook heel makkelijk te onderhouden. Een stevige waterstraal verwijdert immers het meeste vuil.
4. Steenstrips
Steenstrips zijn vooral bekend als bekleding van binnenmuren, maar ze kunnen perfect worden toegepast als buitenmuurbekleding.
Ze zijn daarboven ideaal om je buitenmuur te isoleren. Ze worden rechtstreeks op isolatiepanelen gelijmd. Qua uiterlijk van je buitengevel heb je hier heel veel keuze. Steenstrips kunnen gemaakt worden van bakstenen, natuursteen of kunststof.
5. Leien
Leien hebben een goed ademend en isolerend vermogen. Ze worden bevestigd aan een houten raster. De ruimte tussen de muur en de leien kan worden opgevuld met isolatiemateriaal. Deze manier van gevelbekleding is vooral bekend voor wachtgevels van open bebouwingen, maar het kan perfect dienen als esthetisch element voor een volledige gevel.
Ecologisch energie besparen
Het is mogelijk om strikt te isoleren met milieuvriendelijk materiaal. Milieuvriendelijke isolatiematerialen zijn recycleerbaar, niet-irriterend en veilig om mee te werken. Ze worden ook geproduceerd met een geringe hoeveelheid energie en ze komen van duurzame bronnen.
Houtwol is zo’n milieuvriendelijk materiaal. Bij het produceren van houtwolplaten gebruikt men zoveel mogelijk ecologisch verantwoorde grondstoffen en natuurlijke bindmiddelen. Het wordt doorgaans gemaakt van Noord-Europees sparrenhout, afkomstig van bossen die duurzaam worden beheerd.
Andere ecologische isolatiematerialen zijn papiervlokken, kurk, hennep en schapenwol.
Vind meer inspiratie in onze blogposts
Wil je energie besparen en op de hoogte blijven van de laatste premies? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol tip, tricks en nieuwtjes uit de (ver)bouw- en interieursector.