Domotica: 5 zaken die je meer comfort geven

Domotica, huisautomatisering of smart home, het zijn benamingen voor toepassingen die het comfort in je woning en leven aanzienlijk verhogen. Door je woning om te toveren in een ‘smart home’ of slimme woning, hoef je geen moeite te doen of je zorgen te maken over de kleine dingen. Bovendien kunnen ze ook een financieel voordeel leveren. Tijd om enkele toepassingen van dichtbij te bekijken!

Domotica: eindeloos veel mogelijkheden

Met domotica automatiseer je de handelingen die jij normaal gezien handmatig uitvoert in je woning. Dat biedt tal van mogelijkheden voor o.a. ouderen of zorgbehoevenden, voor mensen die hun energiefactuur willen verlagen, hun woning veiliger willen maken of gewoonweg meer vrije tijd willen hebben. Om je een beeld te geven van wat domotica juist inhoudt, hebben we enkele interessante mogelijkheden opgesomd.

1. Automatische verlichting

Vergeet je soms het licht uit te schakelen of heb je geen zin om uit je luie zetel te komen om de sfeerverlichting te bedienen? Dan zijn slimme lampen iets voor jou. Verbind ze met een slimme speaker of een app. ‘Lights on’ en ontspannen maar!

2. Automatische verwarming

Naast verlichting kan je in de 21ste eeuw je verwarming vanop afstand regelen. Verwarm je woning pas op het moment dat je bijna thuis bent en bespaar op je energiefactuur. 

domotica verlichting

Foto: Moritz Kindler – unsplash.com

3. Monitor je energieverbruik

Manieren om energiezuiniger en bewuster te leven vliegen ons om de oren. Door je consumptiegedrag aan te passen kan je flink wat centen besparen. Stem dankzij domotica je verbruik af op de energie die je zonnepanelen opwekken. Via home control-systemen kan je informatie over je eigen energieverbruik en -productie inwinnen en je verbruik van je wasmachine of droogkast hieraan aanpassen.

4. Veiligheid en beveiliging

Het aanbod aan veiligheids- en beveiligingssystemen is heel breed. Van rookmelders en alarmsystemen tot slimme deursloten. Die laatste bedien je met een app op je smartphone of toegangscode. Jezelf buitensluiten is vanaf nu verleden tijd!

5. Robotstofzuiger of -grasmaaier

Tot slot zullen een robotstofzuiger en –grasmaaier je leven een pak gemakkelijker maken. Je vloer is altijd stofvrij, je hoeft je gras niet te maaien en je verliest geen tijd meer aan die twee vervelende karweien. Met een automatische grasmaaier en stofzuiger geniet je dus des te meer van je gazon en huis.

Domotica: draadloos of bedraad

In de wereld van domotica bestaan er twee soorten systemen: draadloos en bedraad. Het verschil tussen beiden is de manier waarop de actoren met elkaar communiceren

Draadloze domotica

Een draadloos domoticasysteem is heel gemakkelijk te integreren in een bestaande woning. Het wordt gevoed door batterijen, waardoor je het zonder verbouwingswerken plaatst. Bovendien is het een stuk goedkoper dan een bedraad systeem!

Uiteraard zijn hier ook enkele minpunten aan verbonden. De communicatie tussen de actoren kan sneller verstoord worden. Draadloze systemen verbruiken ook meer energie en ze worden beschouwd als minder veilig dan bedrade systemen.

Bedraad domoticasysteem

domotica

Foto: James Yarema – unsplash.com

Als je gaat (ver)bouwen doe je het beter van de eerste keer goed! Een bedraad domoticasysteem is centraal gestuurd. De schakelingen bevinden zich daarom meestal in de domotica- of zekeringskast. Een bedraad systeem is betrouwbaarder dan een draadloos systeem. De kabels zorgen voor een stabiele en snelle verbinding. Bovendien is het energiezuiniger. 

De keerzijde van die mooie medaille is het installatiewerk en de kostprijs. Die liggen hoger dan bij een draadloos domoticasysteem. 

Wil je een slimme woning? Ga dan op verdere verkenning in de wonderlijke wereld van domotica en kies voor het systeem dat bij jou past.

Vind meer (ver)bouwinspiratie in onze blogposts

Wil je meer inspiratie voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top