De cruciale rol van muurisolatie: binnen, buiten of in de spouw?

Bij de grondige renovatie van een verouderde woning is isoleren één van de belangrijkste taken. Daarbij is er vaak veel aandacht voor goede dakisolatie, maar ook je muren mag je niet vergeten. Na het dak verlies je namelijk via muren de meeste warmte. Er bestaan verschillende technieken om een bestaande woning te na-isoleren. Zo kan je dat zowel aan de buiten- als binnenkant van je woning doen, en is ook na-isolatie van de spouw een optie. Elk van die manieren brengen voor- en nadelen met zich mee.

1. Na-isolatie langs de binnenkant

Binnenisolatie is een techniek die enkel in bepaalde gevallen nuttig is, gezien de risico’s die het met zich meebrengt. Zo moeten het isolatiemateriaal, het dampscherm en de afwerking op elkaar afgestemd zijn alvorens binnenisolatie zijn vruchten afwerpt. Kan je niet isoleren langs de buitenkant of via de spouw om technische redenen, zijn de grenzen van je woning strikt vastgelegd zoals bij rijwoningen of wil je absoluut je gevel behouden? Dan is na-isolatie langs de binnenkant je beste optie.

Man dicht kier af
Bron: Unsplash - Eric Mclean

(+) hoog thermisch rendement

Aangezien de werken langs de binnenkant van je woning uitgevoerd worden, blijft je gevel behouden. Verder staat er geen limiet op de isolatiedikte, waardoor de thermische verbetering zeer hoog kan zijn.

(-) risico op condensatie

De isolatie wordt aan de binnenkant van je woning aangebracht. Dat heeft als gevolg dat je inboet op binnenruimte. Tevens loop je bij deze techniek risico op inwendige condensatie.

2. Na-isolatie langs de buitenkant

Vlaanderen telt veel woningen van voor 1970, die vaak opgebouwd zijn met volstenen muren en waarbij de spouwmuren niet geïsoleerd zijn. Om die oudere woningen langs de buitenkant te isoleren, zijn er verschillende systemen zoals isoleren met een buitenpleister, steenstrips, een nieuw buitenspouwblad of een voorhanggevel. Bouwfysisch gezien is buitenisolatie de beste oplossing.

(+) grotere isolatiedikte

Bij na-isolatie langs de buitenkant wordt de woning als het ware omhuld met isolatiemateriaal. Dat brengt enkele voordelen met zich mee. Zo kan je grotere isolatiediktes gebruiken en koudebruggen makkelijker wegwerken. 

(-) extra kosten

Om de regendichtheid van je buitenisolatie te garanderen zal je altijd een afwerkingslaag moeten toevoegen, wat een extra kost met zich meebrengt. 

3. Na-isolatie van de spouwmuren

Isolatie in houten kader
Bron: Unsplash - Charles Deluvio

Ga eerst en vooral na of je woning een spouw heeft. Woningen die gebouwd zijn vanaf 1920 hebben vaak een buitenmuurconstructie met een spouw die breed genoeg is om na te isoleren. Werden de muren opgetrokken na 1975? Dan is de spouwmuur normaal gezien al standaard geïsoleerd.

Na-isolatie van spouwmuren is een eerder eenvoudige techniek die op grote schaal en korte termijn toepasbaar is. Extra mooi meegenomen is dat deze manier van na-isoleren geen ingrepen aan de binnenkant van je woning vereist én dat het kostenplaatje relatief beperkt blijft.

(+) eenvoudige ingreep

Na-isoleren van de spouwmuur verdient zich over het algemeen dankzij de relatief lage kostprijs al binnen 3 tot 5 jaar terug. Daarnaast duren de werkzaamheden slechts enkele dagen en brengen ze weinig hinder met zich mee.

(-) kans op schade

Je bent afhankelijk van de tussenruimte die je voor handen hebt. Is je spouw eerder smal, dan zal ook het rendement lager liggen. Ook je materiaalkeuze hangt af van de spouwbreedte. Is die breder dan 3cm, gebruik dan polyurethaan. Vanaf 5cm breedte kan ook glaswol van dienst zijn. Bovendien heb je bij deze techniek altijd kans op schade aan het bestaande metselwerk.

Meer interieur- en (ver)bouwinspiratie op onze blog

Wil je meer tips, trends en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top