Checklist: een architect kiezen

Breekt één van de belangrijkste gebeurtenissen van je leven bijna aan? Je gaat bouwen of verbouwen en dat doet je maar één of hooguit enkele keren in je leven. Je woning moet perfect zijn. Op de bouwgrond van enkele vierkante meters is namelijk geen ruimte voor half werk of een woning waar je elke dag op tientallen gebreken botst. Schakel daarom vanaf het begin van je (ver)bouwavontuur de hulp in van een architect. Volg onze checklist om jouw geschikte bouwmeester te vinden en er een geslaagde samenwerking van te maken. Van jouw toekomstige woning een thuis maken, dat is de taak van een architect. 

Wanneer moet je samenwerken met een architect?

Op het moment dat je een omgevingsvergunning nodig hebt bij jouw bouw- of verbouwproject, ben jij verplicht om samen te werken met een architect. Ook bij andere grotere werken is het aangeraden om de expertise van een architect in te schakelen. Als bouwheer wil jij uiteraard het maximum halen uit een bouwgrond of de bestaande woning. Een architect kan je daar perfect bij helpen. Als geen ander zal hij het potentieel bekijken en met creatieve ideeën en inventieve oplossingen op de proppen komen. Bovendien is hij op de hoogte van de nieuwste technieken die jouw woning naar een hoger niveau kunnen tillen.  

Werken met een architect

Foto: Ryan Ancill Shulman – Unsplash

Wat is de taak van een architect?

Het takenpakket van een architect mag je niet onderschatten. Om jouw droomwoning en een ellenlang verlanglijstje op papier te schetsen en uiteindelijk uit te werken, zal je architect de rol vervullen van zowel je vertrouwenspersoon, adviseur als ontwerper. Hierbij komt dus veel meer kijken dan enkel de plannen tekenen en de uitgevoerde werken controleren. Hij kan je praktisch begeleiden doorheen het hele bouwproces. 

De ontwerpen van een architect

Iedere architect heeft zijn eigen stijl. Vraag gerust portfolio’s en referenties op bij verschillende architecten. Zo kan jij een afspraak maken met diegene die het dichtst bij jouw smaak en ideeën aansluit. Naast de esthetiek, zal je architect ook oog hebben voor de technische en architecturale aspecten van je project. Hij zal zorgen dat je project binnen je budget past en aan jouw eisen en die van de overheid voldoet. Bovendien bewaakt hij de uitvoering van je project. 

Advies van een architect

De rol van adviseur hangt af van de opdrachtgever. Als bouwheer kan je ervoor kiezen om een ruimere dienstverlening te krijgen. Naast het tekenen van de bouwplannen, het opvolgen van de plannen en het bewaken van de kwaliteit, kan een architect ook de controle van de financiële en technische haalbaarheid op zich nemen. Daarnaast kan hij nagaan voor welke premies je in aanmerking komt en kan hij je helpen bij de administratieve rompslomp.

De architect als vertrouwenspersoon

Duidelijke communicatie is essentieel voor een geslaagde samenwerking. Tijdens een eerste gesprek zal jij je noden en wensen overbrengen. In dit gesprek zal duidelijk worden of het klikt of niet. Zitten jullie op dezelfde golflengte, dan kan jij verder in zee gaan met de architect. Is het vertrouwen er niet, dan zet je best je zoektocht verder. Jij zal namelijk moeten rekenen op zijn expertise. Als bouwheer zal jij een groot deel van je controle over je project in de handen van je architect leggen. 

Checklist

Stap 1: Bereid je voor

Stap 2: Start je zoektocht

Stap 3: Vind jouw architect

Stap 4: Stel samen een contract op

Wil jij je (ver)bouwingsavontuur starten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang meer tips, checklist en nieuwtjes. 

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top