Inbrekers in huis? Dat is schrikken en ook even slikken. Een ongewenste gast in jouw vertrouwde omgeving kan niet enkel materiële, maar ook emotionele schade aanrichten. Hou inbrekers buiten en beveilig je woning niet enkel tijdens feestdagen of vakantiedagen, maar het hele jaar door. Dan pas kan jij met een gerust hart gaan slapen of het huis uit gaan. Kom in deze checklist te weten op welke manieren jij je woning extra kan beveiligen.
Welke inbraakbeveiliging bestaat er?
Als je aan beveiliging van je woning denkt, komen alarmsystemen vast als eerste in je op. Naast de klassieke alarmsystemen bestaan er nog tal van andere soorten inbraakbeveiliging. Simpele buitenverlichting, met eventueel een bewegingssensor, kan bijvoorbeeld al even groot effect hebben als een blaffende hond in huis.
Grote aanpassingen aan je huis zijn vaak niet nodig om extra veiligheid te creëren. Van geavanceerde systemen tot simpele acties die jij kan ondernemen, in onderstaande checklist sommen we alle soorten inbraakbeveiliging op.
Foto: Dids – Pexels
Checklist: inbraakbeveiliging
Aanpassingen aan je woning
- Schaf een alarmsysteem aan. Kies voor een basis, meer gesofisticeerd, bekabeld of draadloos alarmsysteem. Bij de installatie van een alarmsysteem heb je vaak uitbreidingsmogelijkheden. Laat de indringer vluchten bij het afgaan van een buitensirene of maak beelden met een aangekoppelde camera.
- Hou je woning in de gaten met een bewakingscamera. Er zijn tal van slimme bewakingscamera's (foto- of videocamera's) op de markt die beweging en/of geluid detecteren en je via een app waarschuwen als er iemand voor je deur staat. Handig om een inbreker te vatten of om de postbode op te wachten!
- Detecteer een inbraak via schocksensoren. Dit alarm verwittigt je direct als er trillingen zijn waargenomen.
- Maak je huis slim met domotica. Ben je je alarmsysteem vergeten inschakelen, je verwarming vergeten uitschakelen of ben je later thuis dan verwacht? Bedien je alarmsysteem, verwarming en rolluiken via een app op je smartphone of tablet op afstand.
- Zet inbrekers letterlijk in de spotlight met buitenverlichting die aangaat als er beweging wordt gedetecteerd.
- Voorzetrolluiken beschermen je woning niet enkel tegen warme zonnestralen of de koude winterdagen. Ze remmen aanzienlijk het werktempo van een inbreker af. Een rolluik omhoogduwen is erg moeilijk en vergt veel moeite en tijd. Te veel tijd voor een inbreker die snel te werk wil gaan.
- Beveilig je ramen met dievenklauwen of veiligheidsscharnieren. Deze extra beveiliging zorgt ervoor dat de inbreker het raam niet uit de scharnieren kan lichten. Heb je een schuifraam of wil je je raam extra beveiligen? Bekijk alle hang- en sluitwerkopties bij kwalitatieve verdelers.
- Installeer ook hang- en sluitwerk aan je deuren. Kies voor deuren met dievenklauwen of bevestig een bijzetslot aan je deur.
- Voorkom dat een inbreker je deur of raam openbreekt door anti-inbraakstrips te monteren.
- Hou de inbreker op straat tegen door een degelijk omheining en poort te plaatsen.
- Berg kostbare spullen goed op en etaleer dure spullen niet voor je raam.
Ben je lange tijd van huis weg?
- Laat je brievenbus regelmatig legen.
- Vraag aan je goede buren, familieleden of vrienden om een oogje in het zeil te houden.
- Gebruik domotica om je rolluiken op en neer te halen.
- Hou je activiteiten even stil voor de buitenwereld. Met een facebookpostje of een automatisch antwoordapparaat met de boodschap dat je voor een lange tijd niet thuis bent, nodig jij inbrekers uit om je huis op stelten te zetten.
- Berg het doe-het-zelfpakket voor iedere (amateur) inbreker met hamers, schroevendraaiers en ladders veilig op in je tuinhuisje of opbergruimte.
Vind meer tuin- en wooninspiratie in onze blogposts
Wil je bouwen aan een veilige woning waarin jij je helemaal thuis voelt? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.