Je hele hebben en houden in vlammen zien opgaan, wie heeft hier geen schrik voor? Al van kinds af aan leren we voorzichtig om te springen met vuur. Alle kaarsen uitblazen voor het slapen gaan en altijd op je hoede zijn in de buurt van een haard, barbecue of ander soort open vuur. Ondanks die alertheid sterven er jaarlijks nog steeds tientallen Vlamingen in een woningbrand. Zo zie je, een ongeluk zit spijtig genoeg in een klein hoekje. En naar die gevaarlijke hoekjes in huis gaan we met jouw op zoek. Volg onze checklist voor een brandveilige woning.
Hoe ontstaat brand?
Woningbrand voorkomen
De meeste woningbranden worden veroorzaakt door menselijke handelingen. Denk aan een ongelukje tijdens het koken, roken in de zetel of op het bed en door elektrische toestellen foutief te gebruiken. Eén ding hebben ze gemeen: die oorzaken van brand kan je voorkomen.
Dit is ook het moment waarop de brandweer te hulp schiet. Naast het blussen van branden, pakken zij de oorzaak ook aan door gezinnen te sensibiliseren. Met hun preventietips weet je hoe je brand kan voorkomen en hoe je correct kan handelen in het geval van brand.
Foto: Maria Orlova – Pexels
Schoorsteenbrand voorkomen
Daarnaast is een schoorsteenbrand een veelvoorkomende oorzaak van een woningbrand. Heb je een pellet- of houtkachel, mazoutketel of andere cv-installatie die gekoppeld is aan een schoorsteen? Dan ben jij verplicht om die schoorsteen regelmatig schoon te maken. Roestresten en kleine takjes uit een vogelnest kunnen snel vuur vatten. Door een ontroeter blok op te branden en je schoorsteen af en toe te vegen kan je een schoorsteenbrand gemakkelijk voorkomen.
Hoe maak je je woning brandveilig?
Je woning brandveilig maken? Dat heb je voor een deel in eigen handen. Ontdek in onderstaande checklist wat je moet doen, wat zeker niet mag doen en wat er niet mag ontbreken in je woning.
Checklist: brandveilige woning
Grondig onderhoud voor een brandveilige woning
- Las niet enkel een lenteschoonmaak, maar ook een zomer-, herfst- en winterschoonmaak in. Berg je spullen veilig op. Op die manier kunnen minder voorwerpen vuur vatten, kan het vuur minder snel uitbreiden en zijn je vluchtwegen vrij.
- Onderhoud je elektrische huishoud- en keukentoestellen. Vetresten zorgen ervoor dat het vuur zich sneller kan verspreiden. Reinig daarom minstens één keer per jaar de filter van o.a. je dampkap.
- Een droogkast is een bekende bron bij woningbranden. Onderhoud is bij dit toestel uiterst belangrijk. Maak na iedere droogbeurt de filter schoon en maak jaarlijks de afvoerbuis proper.
- Laat een gasleiding van je fornuis regelmatig nakijken d.m.v. de dichtheidsproef.
Hiervoor moet je opletten
- Televisietoestellen in slaapstand kunnen oververhitten. De combinatie van warmte en stof kan brand veroorzaken. Schakel daarom steeds je toestel volledig uit.
- Laad de batterij van je smartphone of laptop op als jij in de buurt bent. Trek na het opladen van je toestellen steeds de stekker uit. Werk niet met beschadigde kabels.
- Halogeenlampen wekken warmte op. Plaats ze daarom op een plaats waar de warmte weg kan. Leg geen brandbare voorwerpen in de buurt.
- Rol verlengkabels en stekkerdozen steeds volledig uit. Hierdoor voorkom je oververhitting.
- Sluit nooit te veel apparaten aan op een stekkerdoos.
- Elektrische dekens zijn heerlijk tijdens de winter, maar let op bij het opbergen ervan. Beschadigde kabels kunnen kortsluiting veroorzaken.
- Plaats brandbare vloeistoffen en spuitbussen niet in de buurt van een warmtebron of op een zonnige plaats.
- Oudere toestellen hebben meer kans op een technisch defect en kunnen kortsluiting veroorzaken.
Wat mag je niet doen?
- Verbrand nooit afval in je kachel of open haard. Gebruik steeds de geschikte brandstoffen zoals hout en kool. Hou een emmertje met zand in de buurt om het vuur te kunnen doven. Doof het vuur nooit met water.
- Blus een brandende frituurketel, pan of elektrisch toestel nooit met water. Trek de kabel van het toestel uit en doof het vuur met een blusdeken, deksel of vochtig doek.
- Warm geen brandbare materialen op in je magnetron. Hou het bijvoorbeeld bij een lekkere maaltijd of een tasje warme melk.
Dit mag niet ontbreken in je woning
- Rookmelders zijn sinds 2020 verplicht. Op ieder verdieping moet je er minstens één hangen, bij voorkeur in de hal, gangen en slaapkamers. Plaats ze steeds in het midden van de ruimte.
- Brandblussers zijn verplicht in appartementsgebouwen, maar worden ook in woningen aangeraden. Extra tip: kies voor een schuimblustoestel in plaats van een poederblusser. Zo voorkom je extra opkuiskosten na een brand.
- Blusdekens worden ook sterk aangeraden. Branden met bijvoorbeeld elektrische apparaten mag je namelijk nooit blussen met water, maar enkel met een blusdeken of schuimblustoestel.
- Plaats je huissleutels dichtbij de deur, uit het zicht van inbrekers, op een plaats waar je ze blindelings kan vinden. Soms is het moeilijk om een juiste afweging tussen inbraak- en brandveiligheid te maken, maar om jezelf en anderen in veiligheid te kunnen brengen moet je steeds je ramen en deuren gemakkelijk kunnen openen.
Stippel je vluchtroute uit
- Stel een vluchtplan met meerdere vluchtroutes op. Je eerste vluchtroute is de snelste en gemakkelijkste weg naar buiten. Indien deze vluchtroute geblokkeerd is, moet jij ook een tweede vluchtroute in je achterhoofd houden. Is ook deze vluchtweg afgesloten? Begeef je dan naar een balkon of kamer met raam die grenst aan een straat, zodat de brandweer je kan redden.
- Sluit steeds iedere deur achter je. Bij open deuren breidt de brand vlugger uit. Daarom wordt het ook sterk aangeraden om met gesloten deuren te slapen.
- Woon je met meerdere mensen samen? Maak dan duidelijke afspraken over de opbergplaats van de huissleutels, de vaste ontmoetingsplaats buiten het huis en wie er zich zal bekommeren om de kinderen en huisdieren.
Vind meer (ver)bouwnieuws & -tips in onze blogposts
Wil je meer tips en tricks voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.