Op zoek naar een bouwmateriaal dat duurzaamheid, isolatie en stabiliteit combineert? Met zijn natuurlijke samenstelling en opmerkelijke bouwfysische eigenschappen biedt kalkhennep een veelbelovende oplossing voor ecologisch verantwoord bouwen. Dit milieuvriendelijke alternatief voor traditionele bouwmaterialen biedt immers vele voordelen en heeft veelzijdige toepassingen.
Wat is kalkhennep?
Kalkhennep is een natuurlijk mengsel dat gemaakt wordt door hennephout, mineralen, hydraatkalk en water te mixen. Er komen geen chemische stoffen kijken bij het samenstellingsproces én het is een natuurlijk en lokaal geteeld restproduct waardoor het een uiterst duurzaam bouwmateriaal is.
Alhoewel kalkhennep in de basis een zeer eenvoudig product is, beschikt het over enkele belangrijke bouwfysische kenmerken.
Zo heeft het opvallend goede thermische eigenschappen en is het na de droogperiode wind- en waterdicht. Dat in combinatie met de duurzame natuur van het product maakt dat kalkhennep de ideale basis is voor bijna-energieneutrale woningen.
De voordelen van kalkhennep
Duurzaam & milieuvriendelijk
Kalkhennep vertoont gedurende de hele levenscyclus milieuvriendelijke kenmerken. Zo produceert de samenstelling ervan geen CO2-uitstoot en is het voortdurend recycleerbaar. Het laat ook geen schadelijke stoffen achter.
Isolerend
Kalkhennep is een uiterst goede isolator, zowel op vlak van temperatuur als op vlak van geluid.
Het duurzame materiaal helpt bij het reguleren van de temperatuur in een gebouw door warmteverlies te verminderen in de winter en warmteoverdracht te beperken in de zomer.
Stabiel
Kalkhennep brandt niet, rot niet en is weersbestendig. Dat maakt dat het in combinatie met een goede houtskelet-structuur resulteert in zeer stevige gebouwen.
Daarnaast houdt kalkhennep ook het vochtniveau in huis op pijl dankzij haar damp-open eigenschappen waardoor een ademend en gezond klimaat gecreëerd wordt.
Hoe gebruik ik kalkhennep?
Wil je kalkhennep op de traditionele wijze gebruiken, dan breng je het mengsel manueel aan in de draagstructuur. Vervolgens moet het drogen, maar afhankelijk van de weersomstandigheden kan dat weken of zelfs maanden duren. Daarom wordt vaak geopteerd voor de prefabmethode, waarbij kalkhennepmuren op voorhand in een productiehal op maat gemaakt worden. Aangezien dat onder stabiele weersomstandigheden gebeurt, duurt dat proces minder lang en worden de panelen op slechts enkele dagen tijd gemonteerd.
Kalkhennep manueel aanbrengen wordt dan ook vooral aangeraden bij renovaties. Plaats je een volledige nieuwbouw, dan werk je best met prefabelementen.
Toepassingen van kalkhennep
Je kan kalkhennep in vrijwel alle delen van je huis gebruiken, zowel aan de binnenkant als de buitenkant van je woning. Naast kalkhennepwanden is het materiaal met haar goede thermische, damp-open en brandeigenschappen ook uiterst geschikt als isolatiemateriaal voor zowel hellende als platte daken. Ook als vloerisolatie komt kalkhennep goed van pas. Het zorgt voor zo’n 7% minder warmteverlies en biedt daarnaast ook akoestisch comfort.
Meer interieur- en (ver)bouwinspiratie op onze blog
Wil je meer tips, trends en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.