Een duurzaam verhaal begint bij wat er is

Wat goed is, moet een tweede leven krijgen. Daarom keek tweestroom architecten in de eerste plaats naar wat behouden kon blijven, dan naar de quick-wins. Enkel ingrijpen waar nodig, toevoer van nieuwe materialen beperken en financiële ruimte creëren voor architecturale vrijheid: daarop focuste dit project in Kessel-Lo.

Op het eerste gezicht lijkt het een banale woning die tijdens de renovatie ook slechts eenvoudige ingrepen leek te ondergaan. Toch is het rendement van de duurzame aanpassingen groot. Door in de eerste plaats orde te scheppen en vervolgens de overvloed aan mogelijkheden te herleiden tot bewuste en eenduidige keuzes, maakte dit project volgens de jury een absoluut verschil.

Concreet werd de bestaande uitbouw vervangen door een grid van balken en kolommen waartussen een glazen gevel meandert. Hiermee realiseert de architect zelfs een beperking van de oppervlakte: de aanbouw van 15 m² werd vervangen door een ontwerp van 10 m².

Winnaar van de Bis-architectuurwedstrijd: 'retrofit'

Project: Banale ingrepen met groot rendement
Ontwerper: tweestroom architecten bv
Locatie: Kessel-Lo

Minder oppervlakte, meer waarde

De nieuwe aanbouw creëert op vier vlakken een meerwaarde: het contact tussen binnen en buiten wordt benadrukt door de van buiten naar binnen doorlopende structuur, de avondzon krijgt vrij spel, het terras krijgt meer ruimte en de achtergevel maakt over de hele breedte overvloedig contact met de uitbundig groene tuin.

Meer was niet nodig om het hele huis een nieuwe, lichte en eerlijke sfeer te geven. Door de uitbouw een hellend dak te geven, komt het rustige noorderlicht maximaal binnen zonder excessieve oververhitting.

Copyright: Nick Claeskens

Energetische én architecturale na-isolatie

Verder werden zowel de achtergevel als de zijgevel nageïsoleerd voor een energetische én architecturale meerwaarde. De voorgevel werd dan weer behouden. Reden? De energetische impact bleek te beperkt in verhouding met de bestaande esthetiek in het straatbeeld, kostprijs en het extra materiaal. Opnieuw: ontwerpen met wat er is.

Enkel ingrijpen waar nodig

Copyright: Nick Claeskens

Binnen maakte de met 5 centimeter verhoogde nulpas plaats voor een klassiek vloerverwarmingssysteem met chape en isolatie. Opvallend: ook de nog werkende gasketel werd behouden, al werden de nodige voorbereidingen voor een warmtepomp getroffen. Enkel ingrijpen waar nodig, ook dat is retrofit.    

Bewust afwerken

In het bestaande deel werden plafond en muren gestript. Zo werd de rauwe realiteit van de betonnen welfsels en bakstenen met al hun littekens blootgelegd. Samen met de opdrachtgever kozen de architecten zorgvuldig uit welke delen een nieuwe laag pleister kregen en welke niet. Ook de nieuwe structuur werd in het zicht gehouden, zowel het beton als het rood staal.

Ontdek de andere projecten van de Bis-architectuurwedstrijd 2024

Wil je meer inspiratie voor je huis en tuin ontvangen? Bezoek Bis of schrijf je in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top