Klik, en je vloer ligt er! Gaat het toch niet zo vlot bij jou om je klikvloer te plaatsen? Volg dan ons stappenplan om het leven van een doe-het-zelver te vergemakkelijken.
Voorbereiding
Benodigdheden
Alles begint met het juiste materiaal. Zorg ervoor dat je onderstaande zaken bij je hebt om je klikvloer vlot te plaatsen:
- Voldoende vloerdelen
- Winkelhaak
- Stanleymes
- Decoupeerzaag
- Potlood
- Rekenmachine
- Lintmeter of vouwmeter
- Rubberen hamer
Ondergrond controleren
Vooraleer je effectief je klikvloer kan leggen, moet je ondergrond volledig waterpas zijn. Bij verschillen groter dan 4 mm moet de ondergrond eerst geëgaliseerd worden. Bij kleinere verschillen is dat niet nodig. Zorg er ook voor dat je ondergrond volledig droog is als je je klikvloer plaatst.
Klikvloer leggen
1. Ondervloer leggen
Starten doe je met de ondervloer. Die zorgt voor de verbinding tussen de ondergrond en de klikvloer. Ze heeft daarnaast nog twee functies: kleine oneffenheden in de ondergrond egaliseren en zorgen voor geluiddemping.
2. Klikvloer laten acclimatiseren
Voor een optimaal resultaat van je klikvloer laat je ze best eerst 48 uur acclimatiseren. Zo kan de klikvloer zich nog wat ‘zetten’ naargelang de vochtigheid en de kamertemperatuur. Laat de planken van de klikvloer niet schuin tegen de wand acclimatiseren, want dan kunnen ze vervormen. Leg ze gewoon vlak op de grond.
3. Leg de eerste strook
Begin in de hoek van je kamer met de groef van de plank naar de muur. Hou er rekening mee om zo’n 5 mm over te houden aan de rand door een afstandshouder te plaatsen tussen de plank en de muur. Die ‘open’ gleuf werk je nadien weg met een plint.
Werk je strook verder af door een nieuwe plank in te klikken aan de kopse kant van de eerste plank. Tik ze goed aan met een rubberen hamer zodat ze stevig in elkaar zitten. Doe zo door tot je het einde van je eerste strook bereikt.
4. Klikvloer inkorten
Op het einde van je eerste strook zal de klikvloer allicht niet mooi uitkomen, maar moet je een stuk afzagen. Meet daarvoor de nodige lengte van je laatste strook en maak een inkeping met je breekmes tot waar ze mag worden afgebroken. Hou daarbij ook rekening met de extra 5 mm tussen de plank en de muur. Als je inkeping diep genoeg is met je breekmes, breekt de plank vlotjes over de getekende lijn.
5. Tweede strook
Het reststuk van de eerste strook gebruik je als begin van de tweede strook. Zo krijg je een mooie overloop in de naden en gooi je geen materiaal weg. Wederom klik je de vloer in elkaar, tik je met de hamer alles vast en doe je door tot de laatste strook.
6. Laatste strook
Je laatste strook komt zo goed als altijd nooit perfect uit. Daarvoor zal je de plank in de lengte moeten bijsnijden en ze dus op maat maken.
Meer interieur- en (ver)bouwinspiratie op onze blog
Wil je meer tips, trends en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.