5 weetjes over de CO2-uitstoot van je woning

Wist je dat gemiddeld 19% van je totale CO2-uitstoot afkomstig is van de energie in huis? Een grote CO2-voetafdruk laat z’n sporen na op het klimaat én je eigen rekening. Je afdruk verkleinen is dus de boodschap! Hier zijn 5 weetjes over jouw uitstoot. 

1. Met deze isolatie bespaar je de meeste energie

Spouwmuur-, vloer- en dakisolatie zijn de meest voor de hand liggende isolatiemethodes om je woning energiezuinig te maken. Maar welke is nu de meest rendabele manier

Vloerisolatie zorgt ervoor dat je woning minder vochtig en luchtdichter is. Het energieverlies daalt aanzienlijk, waardoor je gemiddeld 325 m³ per jaar aan gasverbruik bespaart. Dit komt neer op een CO2-uitstoot van 580 kilo per jaar. 

Ook het rendement van dakisolatie is niet te onderschatten. Door het dak van je verwarmde zolder te isoleren bespaar je jaarlijks zo’n 800 m³ aan gas. Voor een onverwarmde zolder is dat 450 m³. 

Spouwmuurisolatie levert het hoogste rendement op. Door je spouwmuur te isoleren bespaar je jaarlijks 1600 kilo CO2-uitstoot en zo’n 20 à 25 procent op je energierekening. Lees hier alles over energie besparen met een vernieuwde buitenmuur.

Binnenmuur isolatie

Foto: Charles – Unsplash.com

2. Dit bespaar je door zuinig te verwarmen

Door zuinig te verwarmen bespaar je al gauw 470 kilo CO-uitstoot per jaar. Hiervoor hoef je niet veel te doen. Wees je bewust van je eigen verbruik en volg volgende tips:

  • Zet je verwarming een graadje lager.
  • Verwarm geen ruimtes waarin je amper vertoeft.
  • Zet je verwarming een uur voor bedtijd op nachtstand.
  • Plaats niets voor of op je radiator.
  • Sluit de deuren tussen verschillende ruimtes.
  • Zet steeds de verwarming af als je een raam opent om je woning te verluchten.
  • Werk met tochthonden of -strips om kieren te dichten.

Ontdek hier de beste verwarmingsmethode voor jouw woning.

3. Energiezuinig wassen

Foto: Mariana Rascao – Unsplash.com

Wasmiddelen die uitstekend werken op lagere temperaturen vliegen ons tegenwoordig om de oren. Een goede zaak, want hiermee bespaar je gemiddeld zo’n 30 kilo CO-uitstoot op een jaar. Maar wist je dat je door geen droogkast te gebruiken gemiddeld zo’n 140 kilo CO-uitstoot per jaar bespaart? Hang dus meer was aan de wasdraad of het droogrekje en zie het verschil ook op je energierekening.

4. Hernieuwbare energie

Verklein je CO2-uitstoot en bespaar geld door gebruik te maken van hernieuwbare energie zoals zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp

Kom hier alles te weten over de vier verschillende warmtepompen.

5. Energiezuinig douchen

Energiezuinig douchen begint met het inkorten van je douchebeurt. Door max. 5 minuten te douchen bespaar je jaarlijks gemiddeld 110 kilo CO2-uitstoot. Maar ook door kouder te douchen bespaar je veel energie. Wist je dat warm water tot wel 70 keer meer energie verbruikt dan koud water?

Badkamer zuinig verwarmen met infraroodpanelen

Een infraroodpaneel verwarmt niet de ruimte, maar wel de objecten of mensen in de ruimte. Door gericht deze stralingswarmte te plaatsen in je badkamer en het enkel aan te zetten wanneer het nodig is, ben je op de goede weg naar een kleinere ecologische voetafdruk.

Douche met terugwinning van warmte

Hou je enkel van warme douches? Dan is een douchewarmtewisselaar iets voor jou! Via het afvoerputje verdwijnt het warme water, en dus ook warmte die van pas komt bij het opwarmen van koud leidingwater. Een warmtewisselaar recupereert die warmte. Die warmteterugwinner is een kleine investering die gemakkelijk te installeren is bij een (kleine) verbouwing of nieuwbouw.

Vind meer inspiratie in onze blogposts

Wil je op de hoogte blijven van de laatste premies, nieuwste trends en technieken? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol tip, tricks en nieuwtjes uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top