Dé nieuwe moestuin: het voedselbos

We kennen allemaal de moestuin. Maar ken je al het voedselbos? Dit bos is niet enkel voorbehouden voor mensen met hectares grond. Iedereen met een gemiddelde tuin tot zelfs een iets kleinere stadstuin kan van verse groenten, kruiden, bessen en noten genieten. Wil jij weten welk voedsel er te vinden is? Hoe je het aanlegt en onderhoudt? Lees dan zeker verder!

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een duurzame manier van voedselproductie. Het grote verschil met de klassieke moestuin is dat dit systeem geïnspireerd is door de opbouw van een natuurlijk bos. In plaats van rijen met eenjarige groenten te zaaien en oogsten, bouw je aan een heel stabiel ecosysteem met zowel lage als hoge vegetatie die voor een groot deel eetbaar is. In dit bos laat je de natuur verder z’n vrije gang gaan. Vaste planten hebben weinig aandacht nodig. Je hoeft dus niet ieder jaar te zaaien. En dit zorgt ervoor dat oogsten (en je oogst opeten) dus het meeste van je tijd vergt.

voedselbos of bostuin

Foto: Marina Lala – Unsplash.com

Wat zaai en plant je in een voedselbos?

Een voedselbos is een werk van lange adem. Voedselbossen moeten groeien. Doorheen de jaren zullen er verschillende planten opduiken en verdwijnen. Bomen en planten zullen er groeien, zo ook de schaduwrijke plaatsen. Een voedselbos is dus een echte puzzel dat veel kennis vergt om te ontwerpen. Hou er rekening mee dat je tuin de eerste jaren zal lijken op een terrein waar onkruid woekert. Maar je geduld wordt vast en zeker beloond.

Een voedselbos kan in totaal uit 9 lagen bestaan: de ondergrondse laag, waterlaag, schimmellaag, bodembedekkers, struiklaag, tussenlaag, kruidlaag, kruinlaag en klimmers. Het aantal lagen dat je zal aanleggen hangt af van de grootte van je tuin. Zo kan je je in een kleine stadstuin beperken tot struikenvruchtdragende klimmers en een kruidlaag, en toch een gevarieerde oogst halen. Denk aan frambozen, kruis- en kraalbessen, druiven en kruiden zoals tijm en munt. In grotere tuin is vaak plaats voor meerdere bomen zoals appel-, peren- en pruimenbomen.

Een voedselbos in je tuin? Volg het stappenplan!

voedselbos of bostuin aanleggen

Foto: Delia Giandeini – Unsplash.com

1. Bereid je tuin voor voor het voedselbos

Een goed begin is het halve werk. Meet je tuin op en teken een grondplan waarop je zonrijke en schaduwrijke plekken aanduidt. Bepaal ook het bodemtype en de vochtigheid van je grond. 

2. Bepaal het doel van je voedselbos

Je eigen voedselproductie hoeft niet het enige doel van je voedselbos te zijn. Denk ook aan praktische, esthetische en andere doelen zoals het bevorderen van de biodiversiteit in je tuin. Niet alle planten moeten eetbaar zijn. Zo kan je bijvoorbeeld voor een struik met stekels kiezen waarin vogels graag een veilig nest bouwen of een leuk picknickplekje maken!

3. Kies een goede mix van vegetatie

Tot slot ga je met alle informatie aan de slag. Dit doe je door een goede combinatie van vegetatie en lagen te voorzien op de geschikte plaats. Opgelet, dit is geen makkelijk karwei voor een leek! Roep dus gerust de hulp in van een kenner. Veel succes!

Vind meer inspiratie in onze blogposts

Wil je meer inspiratie? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol tip, tricks en nieuwtjes uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top