De geschiedenis kent vele prachtige architecturale stijlen. De zucht naar eeuwen of decennia oude authentieke woningen zoals herenhuizen of koetshuizen is tegenwoordig groot, maar helaas is het aanbod heel beperkt. Is die ene authentieke woning voor je neus weggekaapt en vraag je je af of je dan toch maar een nieuwbouwwoning moet kopen of een alledaagse woning moet renoveren? Laat je hoofd niet hangen, want ook in recentere woningen valt hedendaags comfort te combineren met authenticiteit.
Authenticiteit wordt vaak gelinkt aan elementen van vroeger. Tweedehandswinkels zijn populairder dan ooit. Maar niet enkel vintage spullen geven die unieke toets aan je interieur. Denk ruimer! Wij geven je een overzicht van alle typerende kenmerken van karaktervolle woningen die jij kan integreren in eender welke woning.
Oude houten vloer of tegelvloer
De meest voor de hand liggende authentieke elementen zijn uiteraard de houten vloeren en tegelvloeren. Zij staan steevast in de top 3 meest gekozen vloeren.
Houten vloeren zoals parket gaan al decennia lang mee. Je hebt ze in allerlei houtsoorten, kleuren, formaten en vormen. Tegelvloeren daarentegen zijn de laatste jaren aan hun comeback bezig.
Wie geluk heeft vindt een prachtige tegelvloer in een te renoveren woning. Al dan niet verscholen onder een andere vloer. Toch zijn er pechvogels die enkel een gebroken of beschadigde vloer terugvinden. Ook voor hen zijn er alternatieven. Op de markt vind je nieuwe tegels met wondermooie oude patronen. Of wie het echt authentiek wilt, kan terecht bij een handelaar van oude tegels. Als je voor het laatste kiest, verklein je bovendien je ecologische voetafdruk. Want ook oude tegels een tweede of derde leven geven is een vorm van circulair bouwen.
Klassieke vormen
Foto: Jean-Philippe Delberghe – unsplash
Hoge plafonds, antieke marmeren schouwen én een deuropening met boog. Zie je het totaalplaatje al voor je? De hoogte en vorm van de ruimte speelt een grote rol bij het creëren van een authentieke uitstraling van je interieur.
Glas-in-loodramen
Glas-in-loodramen waren vroeger voornamelijk bestemd voor religieuze gebouwen en woningen van de hogere klasse. Je vindt ze bijvoorbeeld vaak terug in kerken en Art Nouveau en Art Deco woningen. Maar wist je dat je ook voor hedendaagse woningen nog steeds kleurrijke ramen kan verkrijgen in ateliers of bij verdelers van antieke stukken.
Foto: Logan Cameron – unsplash
Creatie van glas-in-loodramen
Glas in lood is de raamkunst waarbij kleine, vaak gekleurde, stukken glas vastzitten in loodlijsten. Door met de kleuren en vormen te spelen komt er een extra kunstwerk in je vensters, of boven of in je deur tot stand. Breng de interieurstylist helemaal in jou naar boven en gebruik een van de kleuren uit het glas-in-loodraam in de rest van je interieur.
Bovendien is dit bijzondere raam geschikt als anti-doorkijkraam. De jaloerse of bewonderende blikken zal je dus, helaas of gelukkig, niet kunnen zien!
Isolatiewaarde glas in lood
Je kan het vast raden: glas-in-loodramen hebben een slechtere isolatiewaarde dan hoogrendements- of dubbelglas. Toch kan je ze perfect isoleren om aan de strenge isolatienormen van een hedendaagse woning te voldoen. Er zijn twee manieren.
Ten eerste kan je een voorzetraam voor je glas in lood plaatsen. Dit zorgt voor extra isolatie én bescherming tegen inbrekers en neerslag. Ten tweede is het mogelijk om je glas in lood tussen twee glasplaten te installeren. Driedubbelglas als het ware! De voordelen? Je glas is nog beter beschermd en je hoeft de kleine glas-in-loodramen niet langer schoon te maken.
Bijgebouwen
Wat is charmanter dan wonen in een oude schuur of een high tea houden in een bijgebouw van een kasteel? Prachtige houten balken en een groene omgeving, hoe idyllisch! Helaas moeten de meesten onder ons het met een ‘gewone’ woning doen in een stad of voorstad. Maar ook daar kan je je vrijstaande en aangebouwde ruimte nieuw leven inblazen.
Vooral in oudere huizen is het soms zoeken naar wat je met een washok of bijkeuken moet aanvangen. Deze achterin gelegen kamer is vaak uitermate geschikt als verlengstuk van je keuken of leefruimte. Voor een groot raam kan je van je tuin genieten met een goed boek en een lekker kopje thee. En met een warme pelletkachel aan je voeten worden die winteravonden even idyllisch als in eender welk kasteel.
Foto: Jean-Philippe Delberghe – unsplash
Klaar om je woning te kopen, verkopen of renoveren? In onze maandelijkse nieuwsbrief vind je tal van handige tips en tricks, van ruwbouw tot de afwerking van je woning.