Wil je je eigen tomaten kweken in een serre? Je grasmaaier opbergen in een tuinhuisje? Je auto beschutten in een vrijstaande garage of carport? Of wil van een lekker drankje genieten in een zomers poolhuis? Voordat je je zoektocht start naar het perfecte vrijstaande bijgebouw voor jouw plannen bekijk je het best even wanneer jij een omgevingsvergunning nodig hebt.
Voorwaarden om te bouwen zonder omgevingsvergunning
Een vrijstaand bijgebouw kan je zonder vergunning of meldingsplicht in jouw tuin plaatsen als je aan volgende voorwaarden voldoet.
Geen bouwvergunning voor vrijstaande bijgebouw met beperkte oppervlakte en hoogte
Dat je zonder omgevingsvergunning geen tweede villa in je tuin mag bouwen, dat wist je vast al. Om een vrijstelling te krijgen moet je vrijstaande bijgebouw voldoen aan een maximum hoogte van 3,5 meter.
Daarnaast moet je ook rekening houden met de beperkte oppervlakte. Naast je woning mag er slechts 40m² van je tuin of perceel ingenomen worden door bijgebouwen. Dit lijkt op het eerste zicht meer dan voldoende voor een bescheiden tuinhuisje, carport of serre. Maar staat er bijvoorbeeld al een poolhuis van 30 m² in je tuin? Dan mag je ‘slechts’ een tuinhuisje of ander vrijstaand bijgebouw van maximum 10m² bouwen.
Zonnepanelen op je tuinhuisje?
Wist je dat je geen vergunning nodig hebt om zonnepanelen te installeren op het hellend dak van je tuinhuisje?
De ligging van het bijgebouw
Heb je een gigantisch perceel? Dan mag je helaas geen tuinhuisje zonder omgevingsvergunning 50 meter verderop optrekken. Het bijgebouw moet zich volledig bevinden binnen een straal van 30 meter van je woning.
Foto: Jean-Philippe Delberghe – Unsplash
Bovendien krijg je een vrijstelling van stedenbouwkundige handelingen als het bijgebouw in je zijtuin 3 meter of in je achtertuin 1 meter van de perceelsgrens blijft. Wil je je bijgebouw laten grenzen aan een bestaande scheidingsmuur? Dan mag dat, op voorwaarde dat je geen wijzigingen aanbrengt aan de muur.
Geen omgevingsvergunning nodig voor onbewoonde bijgebouwen
Voor een simpel tuinhuisje waarin je gereedschap opbergt, heb je meestal geen vergunning nodig. Installeer je er een keuken, slaap- of badkamer in en/of wil je erin wonen, dan moet je daarentegen wel een vergunning aanvragen én verplicht beroep doen op een architect.
Niet strijdig met voorschriften van een BPA, RUP en verkavelingsvergunning
Tot slot mag het bijgebouw niet strijdig zijn met de voorschriften van een bijzonder plan van aanleg, gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan en de verkavelingsvergunning die max. 15 jaar oud is. De gemeente kan op deze laatste voorwaarde een uitzondering maken door de vergunning of het plan op te nemen in een lijst waarbij de Vlaamse vrijstellingsregeling voorrang krijgt op de strijdige voorschriften.
Wil jij op de hoogte blijven van de huidige regelgeving voor jouw woning of bijgebouw? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.