8 tips voor een badkamerrenovatie

De badkamer is tegenwoordig een van de belangrijkste kamers in huis. Behalve voor de dagelijkse hygiëne is het de plek bij uitstek om te ontspannen en tot rust te komen. Het is dan ook belangrijk dat de inrichting is aangepast aan je wensen en behoeften. Natuurlijk ben je in het voordeel als je van nul kan beginnen, maar ook in een bestaande badkamer is heel veel mogelijk. De bis-exposanten helpen je de beste oplossing te vinden.

Checklist voor een badkamerrenovatie

Of je nu een nieuwe badkamer inricht, of de bestaande een facelift wil geven, stel jezelf eerst drie algemene vragen.

1. Over hoeveel ruimte beschik je?

Als je veel plaats hebt, belet niets je om te kiezen voor een bad én een douche én twee wastafels. Maar ook een kleine badkamer kan je praktisch en gezellig inrichten, met een mooie douchecabine, een designradiator en modulaire opbergmeubeltjes. TIP: Breng een schets van je badkamer mee naar bis. Daarvoor teken je op ruitjespapier de grondoppervlakte van je badkamer op schaal 1 op 20. Dat betekent dat elke getekende centimeter in werkelijkheid 20 centimeter is. Duid op de schets alle bestaande elementen aan: de ramen en deuren en in welke richting ze opengaan, de radiator, stopcontacten, lichtpunten, de afvoer van de wc… Zo hebben de exposanten meteen een goede basis om op verder te werken.

Badkamerrenovatie tips

Foto: Steven Ungermann – Unsplash.com

2. Wat wil je in je badkamer allemaal doen?

Zie je je badkamer als een kuuroord-in-eigen-huis, of wil je er een wasmachine en een droogkast in kwijt? Moet er per se een toilet in staan? Een apart toilet kan het gebruik van je badkamer een stuk prettiger maken. Misschien kan een kast of een kamertje in de nachthal tot toilet worden omgebouwd?

3. Hoeveel mensen zullen er gebruik van maken?

Doen ze dat tegelijk? En hoe oud zijn ze? Als twee of meer gezinsleden ’s ochtends op hetzelfde moment fris de deur uit moeten, zijn een afgescheiden toilet, een dubbele wastafel, een douche én/of een combibad (een bad waarin gedoucht kan worden) bijna een must.

Tip 1: Een bad of een douche?

tips badkamerrenovatie

Foto: Cameron Smith – Unsplash.com

In kleinere badkamers is het bad meestal van het toneel verdwenen. Maar ook in grote badkamers durft de badkuip wel eens ontbreken, aangezien steeds meer mensen de voorkeur geven aan een douchecabine met hydromassage. Hydromassagecabines bieden net als bubbelbaden een verkwikkende massage, maar ze nemen minder plaats in. Ze zijn voorzien van een grote hoofdsproeier, zijdelingse massagejets en een handdouche en passen zowel in een nieuwe als in een te renoveren badkamer. Sommige hydromassagedouches kikkeren je eveneens op met kleureffecten en zachte muziek. Nog andere hebben een uv-lamp, zodat je onder de douche een bruin kleurtje krijgt.

TIP: Informeer op bis zeker eens naar douchecabines waarin het douchewater wordt gerecycleerd. Of je nu 3 of 10 minuten in de cabine blijft, je verbruikt dezelfde hoeveelheid water: 20 tot 30 liter. Zo kan je optimaal genieten van de weldaden van water én heb je toch respect voor ons milieu.

Een andere duidelijke trend is die van de inloopdouche. In dat geval vormt de vloer van de douche een geheel met die van de badkamer, maar wordt hij met zo’n helling gelegd, dat het water naar de afvoer vloeit zonder heel de badkamer nat te maken. Bij nieuwbouw is dat gemakkelijker te realiseren dan bij een renovatie.

Tip 2: Het toilet

De keuze voor het juiste toilet kan voor een badkamer een groot verschil maken, niet enkel qua uitzicht, maar ook op het gebied van comfort. Een hangtoilet oogt ruimtelijker, omdat het vrij van de vloer blijft en dus zichtbaar minder volume inneemt.

Een bijkomend voordeel is het schoonmaakgemak. Wel liggen de plaatsingskosten van een hangend toilet iets hoger dan die van een staand toilet. Dat komt doordat er voor het wegwerken van het spoelreservoir een voorwand geplaatst moet worden. Bij een renovatie is dat niet overal mogelijk. Vraag vooraf raad aan je loodgieter.

TIP: Na de douche is het toilet de grootste waterverbruiker in huis. Bij de oude stortbakken worden per toiletbeurt tussen de 9 en 12 liter weggespoeld. Voor een kleine boodschap is drie liter nochtans meestal voldoende. Informeer op bis met welk toilet je het meest water bespaart. Goed voor je portemonnee én voor het milieu!

Tip 3: Een enkel of een dubbele wastafel?

Het antwoord hangt af van de grootte van je badkamer. Je moet immers voldoende loop- en elleboogruimte hebben. Om gemakkelijk in en uit te kunnen stappen en je af te drogen, moet er voor de douche en naast het ligbad ten minste 60 cm vrije ruimte zijn. Voor een wc (of een bidet) moet aan beide zijden minimum 20 cm worden voorzien en nog eens 30 tot 40 cm ervoor. Vooraan de wastafel is er minstens 60 cm nodig, zodat iemand nog achter je langs kan lopen. Aan weerszijden ervan, op ellebooghoogte, moet je minimaal 20 cm bewegingsruimte hebben.

TIP: Bij een verbouwing kan je flink wat geld besparen door de nieuwe wastafel (en het bad of de douche) op dezelfde plaats te zetten als waar die nu staat.

Tip 4: Opgeruimd staat netjes

Of je nu een grote of kleine badkamer hebt, ga voor meubilair met een maximale opbergcapaciteit. Zogenaamde ‘modulaire’ badkamermeubelen kan je alle mogelijke vormen laten aannemen, van een verplaatsbare opbergbox tot een staande of hangende kolomkast. Ook de inrichting ervan kent weinig of geen grenzen: laden onder de waskom zijn bijzonder handig voor make-upspullen, in de kolomkast kan je een wasmand wegbergen, en verstelbare rekjes zijn een prima oplossing voor badhanddoeken.

TIP: Een kast met laden is veel praktischer dan een kast met legplanken en draaideuren. Doordat ook het achterste deel kan worden benut, kan je in laden tot 55% meer opbergen. Bovendien kan je overal gemakkelijker bij.

tips badkamerrenovatie

Foto: R Architecture – Unsplash.com

Tip 5: Zeg ja tegen een nieuwe kraan

Qua bedieningsmechaniek onderscheiden we vier soorten kranen: tweegreepsmengkranen, eengreepsmengkranen, thermostaatkranen en elektronische kranen. Thermostatische kranen hebben het voordeel dat je niet hoeft te knoeien met warm en koud water. Ze geven je direct de temperatuur die je hebt ingesteld. Je bespaart zo water en energie, en je kan je tijdens het douchen of baden nooit verbranden. De temperatuur blijft constant, ook wanneer elders in huis een kraan wordt opengedraaid.

tips badkamerrenovatie

Foto: Sven Brandsma – Unsplash.com

Nog gebruiksvriendelijker zijn de ‘handenvrijekranen die we vroeger alleen vonden in restaurants en industriële gebouwen. Ze zijn hygiënisch, gemakkelijk te onderhouden (er is nooit kalkaanslag aan de voet van de kraan) en ze zijn ook heel zuinig, want onmiddellijk na het handenwassen gaan ze vanzelf dicht. Ze verbruiken tot 70% minder water dan een klassieke mengkraan.

TIP: Was je je haren liever onder de kraan dan in de douche? Let er dan op dat de kraan hoog genoeg en draaibaar is. Het neusje van de zalm voor het harenwassen: een wastafelkraan met een uittrekbare doucheslang.

Tip 6: Vergeet de ventilatie niet

In de badkamer hoopt er zich al snel vochtige lucht op die kan neerslaan als condens op het plafond en de wanden.

Om schimmels en andere gevolgen van vocht te voorkomen, is het noodzakelijk dat de badkamer goed wordt geventileerd. Je kan dit proces optimaliseren met een muur- of plafondventilator die je aan- of uitschakelt door middel van een schakelaar, of die aan een lichtschakelaar is gekoppeld. Na het uitschakelen zal de ventilator nog enige tijd nadraaien. Hoe lang, dan kan je zelf bepalen.

Tip 7: Drie soorten lichten

Daglicht in de vorm van een raam, een lichtkoepel in een plat dak, of een dakraam in een schuin dak, is altijd prettig. Maar zelfs dan moet je nog zorgen voor doordacht kunstlicht.

In de badkamer heb je drie soorten licht nodig: algemene verlichting voor wanneer je de badkamer moet schoonmaken, sfeerverlichting voor wanneer je ontspannen wil douchen of badderen en functionele verlichting voor bij de spiegel. Ideaal voor algemene en sfeerverlichting zijn in het plafond ingebouwde gerichte spots waaraan een dimmer is gekoppeld, zodat je de intensiteit kan regelen. Lees je graag in bad? Zorg daar dan voor een extra lichtpunt. Prima spiegelverlichting zijn twee verticale lampen aan beide kanten van de spiegel.

tips badkamerrenovatie

Foto: Juan Domenech – Unsplash.com

Tip 8: Heerlijk zo'n warme handdoek

Natuurlijk begin en eindig je je dag graag met warme voeten. Vloerverwarming is dan ook een geknipte manier om een badkamer te verwarmen, maar bij renovatie betekent dit dat je de vloer moet openbreken en nadien opnieuw bekleden.

Veel eenvoudiger is kiezen voor een decoratieve radiator. De nieuwste modellen geven niet enkel heel snel warmte af, zodat je geen uren hoeft te wachten voor de badkamer behaaglijk warm is. Je kan er ook je handdoeken op drogen en er je badjas mee verwarmen.

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je meer inspiratie voor de inrichting van je huis en tuin? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol tip, tricks en nieuwtjes uit de (ver)bouwsector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top