Een heerlijk warm bad nemen of een snelle douche? Een badkamer is een ruimte die zowel efficiënt als smaakvol moet zijn. Je behoeften en wensen spelen een centrale rol bij het bouwen en verbouwen van je badkamer. Waar begin je en wat zijn de mogelijkheden? Onze checklist brengt je op weg.
Welke badkamer wil jij plaatsen?
Wil je je badkamer plaatsen, dan denk je vaak eerst aan het soort bad of douche. Naast een bad op pootjes of een luxueuze inloopdouche, zal je ook de lavabo(‘s), kasten, wand- en vloerbekleding, plafond, verlichting en ventilatie moeten kiezen. Denk je aan een functionele badkamer of wil je eerder een kleine spa in huis? Er bestaat een uitgebreid aanbod aan ontwerpen, smaken, kleuren, materialen enzovoort. Neus dus gerust even rond bij in de toonzalen van verschillende badkamerverdelers, op het internet of in de boekjes. Heb je geen zin om kilometers te rijden om verschillende toonzalen te bezoeken? Bezoek dan gewoon een bouwbeurs, zoals bis in Flanders Expo. Daar kom je in een paar stappen van de ene toonzaal op die van andere verdeler terecht. Ideaal om alle mogelijkheden te ontdekken en badkamers te vergelijken.
Foto: Sanibell – Unsplash
Ontwerp je nieuwe badkamer
In je badkamer moet je roeien met de riemen die je hebt. Een (kleinere) ruimte zo goed mogelijk inrichten, hoe doe je dat? Aan de hand van de afmetingen van je kamer, de positie van je ramen en deuren, kan verschillende opstellingen uitproberen tot je bij de ideale uit komt. Voor iedere oppervlakte bestaan er geschikte badkamertypes, opbergsystemen enzovoort. Bij de aankoop van een badkamer zal de verdeler hiervoor bijstaan en kan hij of een interieurarchitect je plannen uittekenen.
Volg onderstaande checklist en ontdek je stijl, de aandachtspunten en alle mogelijkheden.
Checklist
Stap 1: bereid je voor
- Zoek inspiratie in toonzalen, magazines, internet en op beurzen.
- Maak een lijstje met alle zaken die niet in je badkamer mogen ontbreken. Bijvoorbeeld een douche en twee lavabo's. Doe dit op basis van de pro's en contra's van je huidige badkamer.
- Meet je ruimte op en teken je badkamer uit. Hou hierbij rekening met de positie en draairichting van de deur en het raam.
- Heb je leuke meubels gespot? Probeer verschillende opstellingen uit.
- Verbouw je een oude badkamer? Hou rekening met de waterleidingen, elektriciteit, verwarming en ventilatie van je ruimte.
- Is de badkamer groot genoeg of kan je het uitbreiden ten koste van een andere ruimte?
- Kies je stijl, kleurenpalet en materialen. Een witte of zwarte badkamer met out, inox, glas of tegels? Maak een keuze uit een uitgebreid aanbod.
- Bereken het budget dat jij kan vrijmaken voor het bouwen of verbouwen van je badkamer.
- Voorzie voldoende opbergruimte voor handdoeken, tandpasta, shampoo, toiletpapier enzovoort.
Stap 2: Douche of bad?
Kies je voor een douche?
- Bepaal op voorhand of je een douchekabine, douchebak of inloopdouche?
- Heb je voor een inloopdouche gekozen? Installeer eerst je inloopdouche voor het plaatsen van je de vloer. Indien je een inloopdouche wilt die gelijk ligt met je vloer, hou er dan rekening mee dat je chape dik genoeg is.
- Scheid je douche af van de rest van de kamer met een wand in glas of kunststof, een muur, schuif-, vouw-, draai- of klapdeur, of een douchegordijn.
- Kies het materiaal voor je douchebak of -vloer. Acryl, composietmarmer, solid surface, graniet, blauwsteen of keramiek ... keuze genoeg!
Kies je voor een bad?
- Heb je meer nood aan een rustgevend bad dan aan een snelle douche? Kies dan het geschikte model voor jouw badkamer: een vrijstaand bad, inbouwbad of hoekbad.
- Kies ook het materiaal van je badkuip: acryl, geëmailleerd plaatstaal of quaryl.
- Wees bewust van de grootte van je bad, want een groter bad betekent ook meer waterverbruik. Je boiler moet voldoende volume hebben om je bad met warm water te vullen.
- Soms moet er iets hersteld worden. Maak daarom dat je afvoerpijp goed bereikbaar is.
- Wil je extra genieten van een heerlijk warm bad? Ga dan voor een massagebad dat werk via een air- of hydrosysteem.
Stap 3: Kranen
- Hoe weet je welke kraan kwalitatief is? Kijk hiervoor naar het binnenwerk van je kraan. De meest recente kranen werken meestal met keramische schijven. Daarnaast bestaan ook bolkranen waarbij de roestvrijstalen kogel binnenin zorgt dat de kans op lekkage of slijtage verkleint.
- Kranen komen voor in verschillende vormen en materialen. Kies je modellen: een- of tweegreepsmengkraan, twee aparte kranen, een driegatswastafelmengkraan of een thermostatische kraan.
- Bekijk alle mogelijke opties die je ochtend- en avondritueel vergemakkelijken. Met een uitrekbare uitloop kan je bijvoorbeeld gemakkelijk je haren wassen of een emmer vullen. Een sensorgestuurde kraan zorgt er dan weer voor dat je je kraan met je vuile handen niet hoeft aan te raken om het water te laten lopen.
- Hou jij van een zachte waterstraal? Kies dan voor een mousserende filter, een cascadekraan of regendouche.
- Verbruik minder water met een waterbesparende kraan.
Stap 4: Lavabo
- De eerste vraag die je moet stellen is: wil je een lavabo of badkamermeubel.
- Kies voor een of twee in- of opbouw lavabo's.
- Zorg voor een ergonomische houding in je badkamer door de hoogte ervan aan te passen aan de personen die er het vaakst gebruik van maken.
- Maak voldoende plaats voor je spullen. Voorzie 20 centimeter vrije ruimte rondom.
Wil je ook je woonkamer, keuken, slaapkamer, zolder of tuin (ver)bouwen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang meer inspiratie, checklist en tips.