Tegen 2050 moet iedere woning in Vlaanderen energiezuinig zijn. En daarmee bedoelt de Vlaamse overheid echt alle woningen! Tot nu toe moet je woning nog niet voldoen aan deze uitdagende doelstelling van 2050, toch is het verstandig om het in je achterhoofd te houden als je aan bouwen of verbouwen toe bent. Oudere woningen moeten namelijk in 2050 even energiezuinig zijn als nieuwbouwwoningen. Hoe kan jij energiezuinig, -neutraal of zelf energiepositief bouwen? Dat kom je hier te weten.
Het renovatiepact
Om aan de energiedoelstellingen te voldoen, lanceerde de Vlaamse regering het renovatiepact. In dit pact zijn 2 pistes uitgewerkt die jij kan volgen.
Piste 1: Onderdelen van je woning voldoen aan de eisen
Hierbij gaat men niet kijken naar het energielabel van de volledige woning, maar naar de onderdelen die invloed hebben op het energieverbruik. Kort samengevat:
- Het dak, de vloeren en muren mogen een U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) hebben van maximum 0,24W/m²K. Voldoende isoleren is dus de boodschap!
- De U-waarde van glas, de Ug-waarde, mag maximaal 1,0 W/m²K bedragen. Dit wilt zeggen dat hoogrendementsbeglazing of driedubbele beglazing de norm wordt.
- Niet enkel aan de beglazing, maar ook aan het profiel errond worden eisen vastgelegd. Zo mag de beglazing en het profiel een maximum Uw-waarde van 1,5 W/m²K hebben.
- Tot slot wordt de verwarmingsinstallatie bij je thuis ook beoordeeld. Kies voor een energie-efficiënte manier om je woning te verwarmen of af te koelen. Denk aan bijvoorbeeld een (geothermische) warmtepomp, condenserende ketel, warmtekrachtigekoppeling of decentrale verwarmingstoestel met een totaal vermogen van maximum 15W/m².
Piste 2: Je woning heeft het energielabel A of A+
Het EPC, energieprestatiecertificaat, toont aan hoe energiezuinig je woning is. Bij de berekening van deze score wordt rekening gehouden met de isolatie, ventilatie en verwarmingsinstallatie in je woning. Bovendien onderzoekt men ook de consumptie en de eventuele productie van hernieuwbare energie die wordt opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen. Net als de eerste piste draait alles rond energiezuinigheid en -efficiëntie.
Om de Vlamingen een duwtje in de rug te geven, geeft de Vlaamse overheid financiële steun aan verbouwers door een renteloze energielening en een labelpremie.
Wat is een BEN-woning?
BEN staat voor bijna-energieneutraal. Dit wilt zeggen dat je bijna evenveel energie produceert als verbruikt. Hernieuwbare bronnen wekken op een duurzame manier deze energie op. In deze woning verspil je dus geen kostbare energie en dat scheelt ook in je portemonnee.
Iedere nieuwbouwwoning moet vanaf 2021 voldoen aan de voorwaarden van een BEN-woning. We overlopen de 6 vereisten.
Tip: Ben jij nog niet thuis in het jargon van de (ver)bouwtermen? Raadpleeg dan hier ons woordenboek.
Foto: Jannis Lucas – Unsplash
1. E-peil
De eerste vereiste is dat het E-peil (globale energieprestatie) lager of gelijk aan E30 is. Onder andere de oriëntatie, compactheid en technieken die bij je woning worden toegepast hebben een invloed op het energieprestatieniveau.
2. S-peil
Ten tweede mag het S-peil (energie-efficiëntie van de bouwschil) maximum S31 bedragen. Hierbij worden de warmteverliezen en -winsten geëvalueerd.
3. Umax-waarde
Ieder constructiedeel moet voldoen aan de Umax-eisen. Isoleer je dak, plafond, buitenmuren, vloeren, ramen, deuren en poorten dus volgens de voorgeschreven eisen.
4. Oververhittingsindicator
De oververhittingsindicator mag niet meer dan 6500 Kh bedragen.
5. Ventilatiesysteem
Een ventilatiesysteem is verplicht in nieuwbouwwoningen. De soorten systemen op de markt verschillen vaak op vlak van kwaliteit. Om zoveel mogelijk energie te besparen kies je het best voor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning of vraagsturing.
6. Hernieuwbare energie
Wie efficiënt wil omspringen met energie wekt het best energie op bij hem of haar thuis. Om te voldoen aan de BEN-eisen moet minstens 15 kWh/m² energie uit hernieuwbare bronnen, zoals een zonneboiler, warmtepompen, biomassaketel of PV-panelen halen. Heb je geen van deze opties bij je thuis, dan kan je eventueel deelnemen aan een hernieuwbaar energieproject in je provincie.
Energieneutrale woning of energiepositieve woning?
Als je wilt, kan je nog een stapje verder gaan. Je kan je woning altijd nog beter isoleren of meer hernieuwbare energie opwekken. Doe je dit zo goed, dan kan het zelfs zijn dat je woning evenveel of zelfs meer energie produceert dan verbruikt.
Dit wordt enkel aangemoedigd. Helaas hangt aan deze hoogstaande woning een prijskaartje, maar laat je hierdoor niet ontmoedigen. Je haalt er namelijk ook zelf rendement uit. Bovendien ondersteunt de Vlaamse overheid je hierbij. Informeer je dus zeker over de premies waarop je al dan niet recht hebt als je een woning zal bouwen of verbouwen.
Wil je je goed informeren en de juiste partners vinden om je woning energie-efficiënt te maken, dan is bis de plaats waar jij moet zijn! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en word op de hoogte gehouden van de nieuwste technieken, producten en eisen waaraan je woning in de toekomst moet voldoen.