Een huis kopen is een kunst. Je droomwoning op de huizenmarkt spotten is al een hele opgave. Na weken, maanden of zelfs jaren websites af te schuimen, kan je zoektocht soms nog niets hebben opgeleverd. Geef de hoop niet op! Denk je dat je je droomwoning hebt gespot, maar heb je schrik voor verborgen gebreken? Ontdek waarop je moet letten en laat je droomwoning niet voor je neus wegkapen. Vink deze checklist af en word een uitstekende huizenjager.
Het perfect huis kopen, hoe doe je dat?
Een woning koop je voor enkele jaren of zelfs voor je hele leven. Toekomstgericht denken is dus de boodschap. Als je een grote kinderwens hebt, kan je de 2-slaapkamerappartementen of -huizen schrappen in je zoekopdrachten.
Woon je nu in de stad, maar wil je je kind laten spelen in een grote tuin? Wees dan realistisch en verruim je zoektocht naar de randgemeenten. Keuzes maken is moeilijk, maar met beide voeten op de grond staan is noodzakelijk. Een droomwoning waarbij je alle gewenste zaken kan aanvinken is helaas haast onmogelijk te vinden.
Tip: maak een lijst met drie kolommen: must-haves, nice-to-haves en zaken die je absoluut niet wil hebben. Bijvoorbeeld:
- Musthaves: 3 slaapkamers, een balkon of kleine tuin, een ruime badkamer en keuken. Een school en supermarkt op wandel- of fietsafstand.
- Nice-to-haves: een vrijstaande woning met een mooie gevel, een bureau of opbergruimte, of een woning in je favoriete buurt.
- Afknappers: een huis waar je een totaalrenovatie moet uitvoeren of een huis op het platteland
Foto: Micheile Henderson – Unsplash
Waar kan je een huis kopen?
Raadpleeg verschillende kanalen tijdens je zoektocht. Kijk iedere dag op de websites van verschillende immobiliënkantoren en abonneer je op de nieuwsbrieven. Maak jezelf op sociale media lid van ‘huis te koop’-groepen en kom als eerste te weten wie zijn of haar woning uit de hand verkoopt. Vraag ook bij je vrienden, familie of kennissen na of zij iemand kennen die een huis verkoopt.
Immobiliënkantoren hebben soms onvoldoende tijd om een woning die te koop staat de dag zelf nog op hun website te plaatsen. Aarzel niet om een kantoor persoonlijk te contacteren om te vragen of ze een geschikte woning voor je in de aanbieding hebben.
Waarop moet je letten bij het bezichtigen van een huis?
Sommige woningen zijn erg gegeerd. Snel handelen en ter plaatse een bod uitbrengen gebeurt vaker dan je durft te denken. Geraak hierdoor niet overstuur en bereid je goed voor op een bezoek. Volg onderstaande checklist en zie niks over het hoofd. Ben je verliefd geworden op de woning? Heb je de woning op alle mogelijke gebreken gecontroleerd en weet je wat je te doen staat? Waag dan de sprong, want voor je het weet wordt je droomwoning voor je neus weggekaapt.
Checklist
- Ligging: bevalt de buurt je?
- Bereikbaarheid: kan je vlot naar je werk, school, familie, hobbyclubs en winkels met de auto, het openbaar vervoer, te voet of met de fiets?
- Omgeving: is er geluidshinder van verkeer of een nabijgelegen school of speeltuin? Zijn er grote bouwprojecten of werken in de buurt die in de toekomst uitgevoerd zullen worden en hinder kunnen veroorzaken?
- Omliggende gronden: blijven de omliggende gronden in hun huidige staat of is er een nieuwe stedenbouwkundige bestemming?
- Oriëntatie: is er veel lichtinval? Kan je zonnebaden op het terras of in de tuin?
- Privacy: kunnen mensen in de woning of tuin kijken. Is er voldoende beschutting?
- Bodem: is er een bodemattest dat aantoont dat de bodem niet verontreinigd is?
- EPC-score: is de woning voldoende thermisch geïsoleerd? Is er enkele of dubbele beglazing of hoogrendementsglas? Zijn de buitenmuren en het dak goed geïsoleerd?
- Akoestische isolatie: hoor je de buren of het lawaai op straat?
- Toestand van het schrijnwerk, de vloeren en muren: is het materiaal in goede staat? Zijn er barsten? Is er houtrot of aantasting door parasieten?
- Verwarming: voldoet de centrale verwarmingsinstallatie?
- Technische voorzieningen: is de elektriciteits-, water- en telefonieaansluiting in goede staat?
- Vochtproblemen: zijn er (verborgen) vocht- of schimmelplekken?
- Ruimtes: kan je de kamers inrichten naar wens of zijn er beperkingen?
Wil je meer inspiratie voor je woning? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol tip, tricks en nieuwtjes uit de (ver)bouwsector.