Verstoort geluidsoverlast de rust in huis? Zo los je het op!

Je zal het maar hebben: je woont in de ideale buurt. Dicht bij je werk, school en sportclub en je kan gemakkelijk alle windstreken uitrijden. Er is maar één minpuntje dat je telkens weer uit je zenmomentje haalt. Buren- en straatlawaai verstoren de stilte in je huis. Hoe los je dit onzichtbaar probleem op

Welk type geluid zorgt voor geluidsoverlast?

Voordat je het probleem kan aanpakken, moet je op zoek gaan naar de bron van de geluidsoverlast. Wat hoor je: lucht- of contactgeluid?

1. Geluidsoverlast door luchtgeluid

Spelende kinderen, lachende buren, claxonnerende auto’s en een luide televisie verspreiden geluidstrillingen in de omgeving. Deze trillingen worden gedeeltelijk geabsorbeerd door omliggende materialen zoals muren, ramen en (straat)tegels.

2. Geluidsoverlast door contactgeluid

Een zware vrachtwagen die voorbijrijdt kan het huis soms laten ‘trillen’. Via trillingen door de vloer, de muren en het plafond verplaatst het geluid zich. Ook de voetstappen van je bovenbuur veroorzaken contactgeluid.

Dit soort geluid is moeilijker aan te pakken dan luchtgeluid. Om een compleet geluiddichte ruimte te creëren zou je een volledige isolatieschil moeten maken op de wanden, de vloer en het plafond. Dat is haast onmogelijk. Het contactgeluid kan je gelukkig gedeeltelijk dempen door de aanliggende muur, vloer of het plafond beter te isoleren.

Vloer en muren isoleren tegen geluidsoverlast

Wat zijn de oplossingen?

Degelijke isolatie houdt je woning niet enkel warm of koel. Het zorgt ook voor stilte in huis.

Geluidslekken

Check eerst of er geen geluidslekken aanwezig zijn in je woning. Deze kunnen zich o.a. bij de naden van het schrijnwerk, ventilatieopeningen of de naden tussen de wand, de vloer en het plafond bevinden. Een lek gevonden? Dicht het en check of je nog steeds last hebt van geluidsoverlast.

Raamisolatie

Woon je aan een spoorweg of een hele drukke straat? Het glas en het profiel van je ramen kunnen voor een wereld van verschil zorgen. Kies goed isolerend materiaal voor de profielen en kozijnen van je raamwerk.

Zowel dubbel glas of hoogrendementsglas absorberen veel lawaai en dempen daardoor een pak geluid. In sommige uitzonderlijke gevallen is dit niet voldoende. Dan kan je beroep doen op speciaal geluidsabsorberend glas met dikkere glasplaten en edelgas in de holte tussen de ruiten.

Houten vloer isoleren

Een houten vloer is veel lichter dan een betonnen vloer. Hierdoor laat het meer geluid door. Door massa toe te voegen aan de vloer verhoogt de akoestische isolatiewaarde.

Akoestisch vloersysteem

Ben je (of voel je je soms) een muzikant of danser en wil je je onderburen of huisgenoten niet storen? Contact- of luchtgeluid bij een betonnen of houten vloer kan je verminderen door een ‘zwevende vloer‘, een akoestisch vloersysteem, op de vloer te bevestigen. Breng parket, tapijt of laminaat om deze ‘extra vloer’ af te werken. 

Verlaagd plafond

Is het onmogelijk om de vloer op de verdieping boven je te isoleren? Ook je plafond kan je akoestisch isoleren. Bij een verlaagd isolerend plafond wordt een frame met isolatie, zoals glaswol, bevestigd aan het plafond. Dit houten of metalen frame wordt mooi afgewerkt met een gipslaag.

Muurisolatie

Een voorzetwand wordt vaak gemonteerd om de geluidsisolatie van zowel binnen- als buitenmuren te verbeteren. Het frame van een voorzetwand kan je vergelijken met dat van plafondisolatie. Isolatiemateriaal in het frame absorbeert het geluid. Gipsplaten zorgen voor een mooie afwerking.

Stijlvol de akoestiek verbeteren

Echte eye catchers zijn het soms. Akoestische wandpanelen verbeteren door hun hoge geluidsabsorptiewaarde de akoestiek in de ruimte. Heb je problemen met de akoestiek in huis en wil je een hele gemakkelijke én stijlvolle oplossing? Twijfel niet en haal een kunstwerk naar jouw smaak in huis.

Oplossingen in huis tegen geluidsoverlast voor je woning: akoestische wandpaneel

Wil jij meer rust en comfort in je huidige of toekomstige woning?

Bezoek Bis in Flanders Expo en schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor meer inspiratie, tips en nuttige informatie. 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste premies, nieuwste trends en technieken? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol tip, tricks en nieuwtjes uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top