De juiste verlichting voor je woning kiezen is best wel een pittige taak. Welke verlichting heb je nodig, welke sfeer wil je creëren en hoeveel budget wil je spenderen? Door een lichtplan te maken, krijg je een overzicht van je lichtbehoefte en de functies van je verlichting. We spraken met Guillaume, een interieurarchitect en lichtexpert. Dagelijks maakt hij in opdracht van architecten en groothandels lichtplannen voor o.a. woningen, openbare ruimtes en kantoren. Met plezier geeft hij tips om de juiste verlichting te voorzien in je woning.
Stel het lichtplan tijdig op
Vanaf het begin van je bouw- of renovatietraject moet je rekening houden met de verlichting. Dat wil dus zeggen: vanaf het moment dat je woning wordt ontworpen.
Af en toe wordt de fout gemaakt dat men pas achteraf nadenkt over de plaats van de lichtpunten, de toestellen en het budget. Er zijn talloze opties. Door op tijd deze denkoefening te maken, kan je architect het ontwerp van je woning aanpassen aan de gewenste verlichting.
Wil je bijvoorbeeld ingebouwde spotverlichting in de keuken? Dan kies je het best voor een gyproc– of vals plafond. Ingebouwde verlichting is namelijk moeilijker te plaatsen in een betonnen plafond. Het is dus belangrijk dat de architect bij het tekenen van het grondplan en de keuze van materialen steeds het lichtplan in zijn of haar achterhoofd houdt.
Wat met een te renoveren woning?
In een bestaande woning kan je aan de slag gaan met de voedingspunten die aanwezig zijn. Bekijk of het mogelijk is om de bekabeling door te trekken. Als dit mogelijk is kan je eventueel een extra voedingspunt toevoegen.
Heb je veel vragen of ideeën. Aarzel dan niet om een lichtadviseur of (interieur)architect te contacteren!
Kan je zelf een lichtplan maken?
Dat kan je zeker, maar laat je bijstaan door een professional. Maak zelf de denkoefening en duid op een kopie van het grondplan je gewenste lichtpunten met de apparatuur die je graag ziet aan.
Maak een lichtplan per ruimte
Bepaal eerst je basis– en functionele verlichting. Een keuken en slaapkamer, dat is een verschil van dag en nacht, ook op vlak van lichtkeuze! Bekijk waar je licht nodig hebt en waarvoor je het licht zou gebruiken. In de keuken kan je bijvoorbeeld functionele verlichting boven het aanrecht voorzien door richtbare opbouwverlichting. Nadien kan je aanvullen met bijpassende accentverlichting en decoratieve verlichting, zoals hanglampen boven de eettafel.
Werk je vaak van thuis uit of heb je een student in huis? Dan kan je boven een bureau een lichtlijn plaatsen die je werkplaats mooi verlicht.
Kies de sfeer en maak een moodboard
Een bepaalde sfeer creëer je door te spelen met verschillende soorten armaturen en de warmte en sterkte van de kleuren.
Waarop moet je letten?
Zorg voor balans in een ruimte. Kies één temperatuurkleur per ruimte en combineer verschillende soorten armaturen: in- of opbouwspots, wandverlichting, hanglampen enzovoort. Let wel op met pendelarmaturen zoals hanglampen. Gebruik er niet te veel, want het kan je ruimte drukker maken.
Hoe kan je je eigen stijl overbrengen aan de architect?
Aan de hand van een moodboard kan jij je een beeld vormen van hoe je woning eruit zal zien. Eenmaal je de basisindeling van je verlichting en een moodboard hebt gemaakt, kan een (interieur)architect a.d.h.v. berekeningen zeggen of je voorgestelde lichtplan jouw ruimte van de juiste verlichting voorziet.
Hou je budget in de gaten
Verlichting kan een pak geld kosten. Als je met een beperkt budget werkt, moet je soms knopen doorhakken. Een gouden tip: spendeer het grootste deel van je budget aan ruimtes waarin je vaak vertoeft. Slaapkamerverlichting is vaak minder belangrijk dan de verlichting in je keuken of living. Bovendien kan je simpel besparen op de lampen of je energiefactuur. Laat je informeren bij een gespecialiseerde verdeler en krijg informatie die aansluit bij jouw noden.
Checklist
- Stel je lichtplan op bij het ontwerp van je toekomstige woning. Een architect moet rekening houden met het lichtplan.
- Renoveer je je woning? Kijk dan naar de bestaande lichtpunten en de mogelijkheid tot het bijplaatsen van nieuwe voedingspunten.
- Hou je budget steeds in de gaten: verlichting kan duur zijn!
- Teken je basisverlichting op je plan. Zorg dat de ruimtes voldoende verlicht worden.
- Hou rekening met de functie van iedere ruimte. Bekijk waar je functionele verlichting nodig hebt, bijvoorbeeld boven je aanrecht of je bureau.
- Maak een moodboard.
- Vul je lichtplan aan met sfeerverlichting.
- Zorg voor de juiste balans tussen verschillende armaturen: in- of opbouwspots, wandverlichting, hanglampen enzovoort.
- Kies per ruimte één kleurtemperatuur
- Bespaar op verlichting die je het minst gebruikt.
- Denk op lange termijn: kies voor ledlampen die lang meegaan of bespaar op je energiefactuur met spaarlampen.
- Nog wensen? Vul je lichtplan aan met bijvoorbeeld dimmers.
Vind meer inspiratie in onze blogposts
Wil je meer tips voor je keuken, badkamer en de rest van je woning? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol tip, tricks en nieuwtjes uit de (ver)bouw- en interieursector.