Checklist: bouwgrond kopen

De Vlaming is geboren met een baksteen in de maag. Helaas is het gebied waarop we die bakstenen kunnen leggen beperkt. De druk op onze open ruimte blijft toenemen en steeds meer groen verdwijnt. Daarom wordt er gestreefd om onze bouwwoede in te perken en slimmer te gaan bouwen. Renoveren of reconversie (slopen en heropbouwen) is de toekomst. Toch is bouwgrond kopen nog steeds mogelijk. Waar moet je beginnen en waarop moet je letten? Wij zochten het voor jou uit. 

Start je zoektocht

Informeer je bij de gemeente of stad of er nieuwe verkavelingen zijn en speur de websites van immokantoren af. 

Tip: Bij een nieuwbouw komt er gigantisch veel kijken. Heb je geen zin om je kop te breken en een deel van je vrije tijd op te offeren, dan kunnen bouwpromotoren of projectontwikkelaars jou helpen. Zij nemen je alles uit handen en dragen de verantwoordelijkheid voor de realisatie van de nieuwbouw. Projectontwikkelaars werken vaak aan een reeks woningen als totaalproject. Ze zijn de schakel tussen jou en alle externe partijen zoals een architect of aannemer en volgen alles op de voet. 

Bekijk de omgeving en oriëntatie

Lekker in het zonnetje liggen kan je vergeten als je tuin naar het noorden is gericht en hoge gebouwen het licht tegenhouden. De oriëntatie van de kavel en de omgeving checken is dus erg belangrijk.

Waaraan heb jij behoefte? Wil je in een landelijke omgeving wonen of wil je juist alle essentiële diensten, zoals scholen, openbaar vervoer of sportclubs op wandelafstand? Als je voor een groene omgeving hebt gekozen, check dan wat er met de omliggende grond zal of kan gebeuren in de toekomst. Zo voorkom je vervelende verrassingen. 

Vergelijk de prijzen

Controleer of de vraagprijs van de bouwgrond die jij op het oog hebt correct is. Dit doe je door de prijs per vierkante meter te vergelijken met andere bouwgronden in de buurt. 
bouwgrond kopen

Bodemattest vragen 

De verkoper moet bij de verkoop van de grond een bodemattest aanvragen bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Dit attest geeft aan dat de bodemkwaliteit is onderzocht en dat de grond is opgenomen in het grondeninformatieregister (GIR). 

In dit attest staat of er in het verleden mogelijk bodemvervuilende activiteiten hebben plaatsgevonden. Is dat het geval, dan spreekt men over een risicogrond. Dit wil niet zeggen dat de grond effectief vervuild is. Om meer duidelijkheid te scheppen moet de verkoper bij de verkoop een oriënterende onderzoek laten uitvoeren. Als blijkt dat de grond ernstig verontreinigd is, zal een beschrijvend bodemonderzoek volgen. De kans is groot dat de bodem gesaneerd moet worden voordat de verkoop groen licht krijgt. 

Voer een grondsondering uit

Een grondsondering is een absolute must. Het meet het draagvermogen en de stabiliteit van de bodem. Deze factoren hebben een impact op de fundering, vloerplaat en kelder. Is de draagkracht bijvoorbeeld te laag, dan zal je meer moeten investering in de fundering. 

Check het grondwaterpeil

Een hoog grondwaterpeil bemoeilijkt de bouw van een kelder. Dit kan je gemakkelijk oplossen door droogzuiging. 

Hoe vlak en hoog is het terrein?

Een vlak terrein heeft zijn voordelen. Je architect zal eenvoudiger je woning kunnen ontwerpen en de grondwerken zullen gemakkelijker uitgevoerd kunnen worden. Toch heeft een woning op een heuveltje ook z’n charme. De architect kan namelijk creatief werken met het hoogteverschil.

Wat moet je afbreken?

Liepen er in het verleden dieren op het perceel ? Dan kan het zijn dat er een stal, schuur of kippenhok staat die niet bij jouw bouwplannen aansluiten. Bespreek met de verkoper wie zal opdraaien voor de afbraak ervan. 

Zijn er nog verplichtingen?

Maak dat je extra verplichtingen niet over het hoofd zie. 

  • Ben je verplicht om binnen een bepaalde periode te bouwen?
  • Is je grond vrij is van lasten, schulden en leningen?
  • Geldt er recht van opstal op de kavel? 
  • Wordt de bouwgrond verpacht? Dan kan je deze pacht (laten) opzeggen en als een van de opschortende voorwaarden in je contract opnemen. 

Maak je budget op

Hou naast de prijs van de bouwgrond, notariskosten en registratierechten ook rekening met extra kosten voor het ophogen van het terrein, extra funderen, afbreken van constructies of de gemeenmaking van de muren bij een halfopen of gesloten bebouwing. 

Checklist

Wil je meer informatie, tips en inspiratie voor je toekomstige woning? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en breng een bezoekje aan de bisbeurs in Flanders Expo!

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top