7 vragen aan de vastgoedmakelaar

Je wil je eigendom verkopen? Neem dan contact op met een vastgoedmakelaar. Hij of zij helpt
je niet enkel om de juiste prijs te bepalen, maar ontwikkelt ook een marketingplan om je woning in het oog te laten springen. Om snel tot het gewenste resultaat te komen, is het belangrijk dat je je laat bijstaan door een vastgoedmakelaar waarbij je je comfortabel en zeker voelt. Maar hoe vind je de makelaar die het best bij je past? Deze vragen kan je hem of haar stellen.

1. Hoeveel panden in de buurt heeft jouw vastgoedmakelaar het voorbije jaar verkocht?

Een marktconforme waardebepaling is van essentieel belang om je woning vlot en aan een goede prijs te kunnen verkopen. Een vastgoedmakelaar die recent nabijgelegen woningen heeft verkocht, zal de waarde van je woning beter kunnen schatten. 

2. Hoeveel commissie vraag je vastgoedmakelaar?

Vaste tarieven zijn er niet. Een frequent toegepast tarief is 3,63% (3% +21% btw). Hiermee zit België in de Europese middenmoot, samen met o.a. Luxemburg, Italië en Oostenrijk. In Frankrijk schommelt de commissie van een vastgoedmakelaar tussen 3 en 8%, in Duitsland
tussen 3 en 6%. In Spanje ligt het ereloon rond de 5%. 

In België werken vastgoedmakelaars volgens het ‘no cure, no pay’-principe. Dit betekent dat het ereloon pas verschuldigd is als de woning effectief wordt verkocht.

Nacht van bis 2018 maquette

3. Wat omvat de marketingstrategie van je vastgoedmakelaar?

Om een woning verkocht of verhuurd te krijgen, zorgt een vastgoedmakelaar voor de nodige publiciteit. Dit kan gaan over zowel publiciteit in de etalage van het vastgoedkantoor als op websites of in gedrukte media. Uit cijfers blijkt dat 8 op 10 klanten vooral afgaan op zoekertjessites. 

4. Hoe worden geïnteresseerden opgevolgd?

Een vastgoedmakelaar zal in principe steeds bijhouden wie interesse toont voor een woning. Hij is verplicht om elk bod over te maken aan de verkoper en maandelijks de verkoper te informeren over de recentste ontwikkelingen. 

5. Hoelang duurt het ongeveer vooraleer een pand verkocht raakt? 

Huizen die correct geprijsd zijn en worden aangeboden aan de juiste geïnteresseerden, raken sneller verkocht dan huizen met een te hoge prijs en/of aangeboden aan niet-geïnteresseerden. Net daarom is een marktconforme waardebepaling door een vastgoedmakelaar een absolute meerwaarde. 

Een pand dat correct is geprijsd, raakt gemiddeld binnen de vier maanden verkocht.

Een pand dat correct is geprijsd, raakt gemiddeld binnen de vier maanden verkocht. Van de personen die in 2016 met een makelaar samenwerkten, verkocht 24% zijn huis binnen de maand. 14% deed dit tussen de 1 en 2 maanden, 14% tussen de 2 en 3 maanden, 12% tussen 3 à 4 maanden. 64% van de woningen wordt dus verkocht binnen de 4 maanden. 

6. Hoe zit het met de dienst na verkoop? 

De dienstverlening na het sluiten van de onderhandse verkoopovereenkomst tot aan de ondertekening van de authentieke akte is zeker niet onbelangrijk. Vraag de vastgoedmakelaar of je dan nog beroep op hem kan doen voor vragen of bij knelpunten. 

7. Hoe weet ik dat ik niet met een ‘nep vastgoedmakelaar’ te maken heb? 

Iedereen die als zelfstandige vastgoedactiviteiten uitoefent, moet verplicht over een BIV-erkenning beschikken. Al wie een BIV-erkenning heeft, staat onder toezicht van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, wat inhoudt dat hij of zij zich strikt moet houden aan de deontologische code van de vastgoedmakelaar. Of een vastgoedmakelaar erkend is, kan je controleren op de website www.biv.be.

Wil je meer info? Bezoek op bis 2019 de stand van CIB Oost-Vlaanderen en feXpro of kijk op www.cibovl.be

Rik Schepens

Voorzitter vzw CIB Oost-Vlaanderen en vzw Aktimmo

Wil je meer leuke tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief

DEEL DEZE BLOGPOST